Makaron ryżowy ze szpinakiem i pomidorami

Makaron ryżowy ze szpinakiem i pomidorami

Ok, przyznaje się. Zmieniłam tytuł przepisu, żeby łatwej było go wyszukać w Google. Oryginalnie nazywał się ‘Makaron ON NOM NOM , czyli makaron ryżowy ze szpinakiem i pomidorkami’. I taki on nom nom, czyli pyszny, poproszę jeszcze! jest. Jest to debiutancki przepis Kacpra Saramy, naszego nowego, wspaniałego kontrybutora.

Kacper to na codzień artysta, fotograf, podróżnik, muzyk i whisky lover w jednym. Jeśli lubisz whisky, zadymione miejsca oraz dobrą fotografię skoncentrowaną na światłach i cieniach, z pewnością znajdziesz w jego pracach coś dla siebie. Kacper jest także świetnym kucharzem. Jego kompozycje smakowe stanowią pomost pomiędzy kuchnią goszczącą na stołach polskich a kuchnią typową dla Kulinarnych Eurek. Dołączcie więc do nas witając Kacpra na łamach Kulinarnych Eurek! Witamy w jego kuchni – zapraszając na makaron ryżowy ze szpinakiem i pomidorami.

Makaron ryzowy ze szpinakiem i pomidorami

Makaron ryżowy ze szpinakiem i pomidorami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Makaron ryżowy ze szpinakiem i pomidorami to pomost pomiędzy kuchnią azjatycką a europejską. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, o strukturze wzbogaconej chrupkością prażonych ziaren sezamu jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy.
Autor:
Składniki
  • 250 g szpinaku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól świeżo mielona
  • pieprz świeżo mielony
  • 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
  • 100 g makaronu ryżowego
Przygotowanie
  1. Do gotującej się wody wrzucamy makaron ryżowy. Zdejmujemy garnek z gazu. Przykrywamy. Czekamy 5 minut. Odcedzamy.
  2. W międzyczasie, na średnio rozgrzaną patelnię wsypujemy 2 łyżki ziaren sezamu. Pozostawiamy na minutę lub do czasu aż sezam się lekko zabrązowi. Obracamy sezam. Pozostawiamy jeszcze na minutkę. Sezam jest uprażony.
  3. Rozgrzewamy mocno wok. Uwaga bo od tej pory wszystko przebiegnie bardzo szybko!
  4. Dodajemy 3 łyżki oliwy. Czekamy minutę i wrzucamy szpinak.
  5. Dodajemy świeżo mieloną sól i pieprz. Od czasu do czasu mieszamy. Teraz kroimy i wrzucamy pomidorki.
  6. Po minucie bierzemy wok „za uszy” i w ten sposób, lekko „wymachując” mieszamy zawartość patelni. W ten sposób woda z pomidorków odparuje. Teraz dodajemy 3 łyżki sosu sojowego ciemnego.
  7. Znów bierzemy wok za uszy i w ten sposób mieszamy zawartość woka. Całość ma wyglądać tak jak na zdjęciu pod przepisem, czyli pomidorki lekko stracą kolor i zmiękną, ich sok wymiesza się z oliwą i stworzy sosik, a liście szpinaku 'zwiędną'.
  8. Makaron przekładamy na talerz i nakładamy zawartość woka. Posypujemy prażonym sezamem.
  9. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 2 Kalorie: 472 Tłuszcze: 25,8g Nasycone: 3,6g Nienasycone: 22,2g Węglowodany: 51,9g Cukry: 3,3g Sód: 1514,7g Błonnik: 6g Białka: 11g Cholesterol: 0g

Makaron ryzowy ze szpinakiem i pomidorami

Makaron ryzowy ze szpinakiem i pomidorami

Poproszony o parę słów na temat przepisu, który wybrał jako swój inauguracyjny, Kacper opowiada: Dlaczego uwielbiam ten przepis? Po pierwsze, pokazała mi go moja ciocia 🙂 Po drugie, jest bezglutenowy. Po trzecie, połączenie szpinaku, prażonego sezamu i ciemnego sosu sojowego jest niczym połączenie w stylu: jak krewetka z sosem balsamicznym 😉 Po czwarte, przygotowanie dania to niecałe 10 minut 🙂 Całość wieńczy odpowiednie przygotowanie na woku czyli zachowane wszystkie wartości odżywcze i witaminy, czyli porcja zdrowia!

Czy faktycznie jest to porcja zdrowia? Danie to pokrywa aż 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która powiązana jest z zatrzymywaniem procesu starzenia (jednak w nadmiarze zagraża zdrowiu), 81% dziennego zapotrzebowania na witaminę C (która – wbrew powszechnej opinii nie chroni nas przed przeziębieniami, ale pomaga łagodzić ich objawy), 24% dziennego zapotrzebowania na wapń i 32% na żelazo. Dodajmy do tego, że nie zawiera tłuszczy odzwierzęcych a więc nie ma też choleresterolu i mamy pełen obraz!

A przy okazji, kojarzysz Popeye’a, napakowanego marynarza z kreskówek? Czy wiesz, że plotka głosi, że bajka ta powstała jako promocja szpinaku – przez przypadek!?! Podobno jakiś naukowiec w złym miejscu wstawił przecinek, przekonując tym samym, że szpinak jest o wiele zdrowszy niż jest w rzeczywistości? Popeye, jako propagator szpinaku, nie istniałby gdyby nie ta pomyłka. Na szczęście istnieje!

Możesz więc spokojnie zjeść makaron ryżowy ze szpinakiem i pomidorami, nie obawiając się, że zmienisz się w wytatuowanego marynarza. Kto gotuje?

Makaron ryzowy ze szpinakiem i pomidorami

Podoba Ci się ten przepis? Dlaczego nie podzielić się nim na Facebooku? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.