Wyśmienite mięso mielone z ziemniakami w mundurkach

Wyśmienite mięso mielone z ziemniakami w mundurkach

Krótko mówiąc, prosty i sprawdzony sposób na to, jak zamienić nudne mielone w popisowe danie, oszczędzając czas i zachwycając.

Skorzystaj z przepisu na wielozadaniowy sos z mięsa mielonego, by przygotować mięso. Jest szybki, mega-prosty i dobrze wyegzekwowany gwarantuje wspaniałe efekty. Na dwie osoby potrzebujesz nie więcej jak 1/3 do połowy porcji podanej w przepisie. Możesz przygotowywać je na bieżąco (zacznij wraz ze wstawieniem ziemniaków) lub użyć wcześniej przygotowanego, które masz w lodówce.


Wyśmienite mięso mielone z ziemniakami w mundurkach
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Przepis w dwóch wersjach. Z ziemniaczkami w mundurkach zapieczonymi lub po prostu z wody.
Składniki
  • ⅓ porcji wielozadaniowego sosu z mięsa mielonego
  • około 5 małych ziemniaków (chyba, że lubicie większe porcje)
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • ewentualnie odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugoruj w mundurkach (czyli bez obierania). Ja nigdy nie solę wody, ale zostawię to Twoim preferencjom. Zajmie to nieco więcej czasu niż gotowanie ziemniaków pociętych z tej prostej przyczyny, że pocięte nie są i ciepłu jest trudniej wniknąć do środka.
  2. Gdy tylko wstawisz ziemniaki, zajmij się przygotowaniem mięsa mielonego lub wyjmij to, które masz w lodówce, by nabrało temperatury pokojowej. Po około 15 minutach od wstawienia ziemniaków podgrzej swoje idealne mięso mielone, jeśli przygotowałeś/przygotowałaś je już wcześniej.
  3. Następnie, w zależności od tego, ile masz czasu do dyspozycji, możesz ziemniaki albo lekko podsmażyć na blaszce, albo serwować. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, ziemniaki pokroimy na ‘kwiatki’. Chwyć za ziemniaka (ostrożnie, jest gorący) i połóż go poziomo. Przytrzymując z każdej strony tak by się nie rozleciał, przetnij go na pół, nie do końca. Powtórz cięcie jeszcze dwa razy, tak by uzyskać 6 części (jak na zdjęciu). Jeśli podpiekasz, to ułóż pocięte ziemniaki na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do piekarnika na około 180-200 stopni na kilka minut. Jeśli nie podpiekasz, przejdź od razu do następnego punktu.
  4. Ułóż ziemniaki na dwóch talerzach (u nas 3 dla chłopców i 2 dla dziewczynek 🙂 ) i w ich środkach ułóż mięso mielone (około łyżki na ziemniaka). Każdego ziemniaka udekoruj śmietaną. Talerz ozdób gałązką pomidorków koktajlowych. Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 664 Tłuszcze: 12.1g Nasycone: 4.6g Nienasycone: 7.5g Węglowodany: 102.8g Cukry: 18.4g Sód: 1058.2mg Błonnik: 17.2g Białka: 42.8g Cholesterol: 90.2mg

Mięso mielone z ziemniakami w mundurkach

Mięso mielone z ziemniakami - wartości odżywcze

Jest to tylko jedna z wielu możliwości, jakie niesie ze sobą wielozadaniowe mięso mielone. Jeśli po przygotowaniu tego dania, zostało Ci jeszcze trochę mięsnych pyszności, rzuć okiem na inne przepisy z ich wykorzystaniem (już niedługo linki).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.