Muffinki słodkie: Mini muffinki jagodowe

Mini muffinki jagodowe

Sama nie wiem, czy mini-muffinki uwielbiam czy gniewam się na nie. W smaku są wspaniałe, mięciutkie i delikatne, no i ten ich rozmiar – wprost na jeden gryz! I właśnie w tym tkwi źródło mojej ambiwalencji – lepszy większy muffin, który trzymamy w dłoni i zajadamy przez jakiś czas czy cała gromadka małych muffiniątek?

Wendi, właścicielka bloga Loaves and Dishes zdaje się nie wahać! Dlatego też w dzisiejszym poście zapraszamy na mini muffinki jagodowe autorstwa Wendi!

Wendi mieszka w Stanach. Za dnia jest pielęgniarką, w nocy zaś kucharką i pisarką. Wendi uwielbia comfort food i zaznacza, że może ono być zdrowe. Opisuje je jako takie, które niesie ze sobą wspaniałe wspomnienia a nie tylko paliwo dla organizmu. Na jej blogu, Loaves and Dishes, można znaleźć mnóstwo przepisów utrzymanych w tym tonie! Do jej ulubionych należą rozmarynowe klopsiki zapiekane pod serem, chleb bananowo-orzechowy, staromodny kurczak z pierożkami i południowo-zachodnia sałatka z kurczaka z wędzonym jalapeno.

Jeśli czytając o tych wszystkich przysmakach zrobiłeś/ zrobiłaś się choć trochę głodna, mam dobrą wiadomość – jeśli zaraz weźmiesz się za pieczenie, muffinki będą gotowe za niewiele ponad pół godziny!

Do dzieła! Mini muffinki jagodowe!

Mini muffinki jagodowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Malutkie słodziutkie kąski piękne dla oka i smaczne. Trudno im się oprzeć i stanowią wspaniałą odzobę każdego stołu, która znika szybciej, niż się pojawiła!
Autor:
Składniki
  • 1½ szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy lub zwykły)
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • 1 rozkłócone jajko
  • ⅚ szklanki mleka
  • ⅓ łyżeczki olejku migdałowego
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Przygotuj foremki do mini muffinek.
  3. W średniej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól.
  4. W osobnej małej misce wymieszaj jajko z olejem, olejkiem migdałowym i mlekiem.
  5. Skladniki mokre wlej do suchych i wymieszaj delikartnie. Dodaj jagody.
  6. Foremki do mini-muffinek uzupełnij do ⅔ i piecz około 20-25 minut. Po 18 minutach sprawdź po raz pierwszy. Muffinki są gotowe gdy pozytywnie przejdą test wykałaczką.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 30 Kalorie: 76 Tłuszcze: 2.9g Nasycone: 0.4g Nienasycone: 2.5g Węglowodany: 1.6g Cukry: 6.4g Sód: 68.5mg Błonnik: 0.4g Białka: 1.1g Cholesterol: 6.9mg

Minim muffinki jagodoweMini muffinki jagodowe - wartości odżywcze

A skoro już pieczesz mini muffinki jagodowe i akurat masz wolne 20 minut, kiedy siedzą w piekarniku, dlaczego nie rozejrzeć się za jeszcze jednym przepisem? Masz ochotę na muffinki wytrawne czy raczej te słodkie? Wspominałam już, że muffinki można mrozić? 😉

Mini muffinki jagodowe

Podoba Ci się przepis na mini-muffinki jagodowe? Koniecznie podziel go na Facebooku. Nie tylko łatwiej Ci będzie go znaleźć, ale także zainspirujesz znajomych, a nam pomożesz rosnąć! Dziękujemy :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.