Muffinki słodkie: Muffinki bananowo-orzechowe

Muffinki bananowo orzechowe

Muffinki cytrynowo-makowe już dawno zniknęły z naszej kuchni. Podobnie te z czekoladą 😉  Więc podobnie jak Ty rozglądamy się za następnym przepisem!

Świetna wiadomość jest taka, że w międzyczasie zaraziliśmy naszym muffinkowym szaleństwem cały świat! Do akcji #MajJakMuffinka zaprosiliśmy blogerów z różnych zakątków. Dlatego też dziś swoim ulubionym przepisem na muffinki bananowo-orzechowe podzieli się z nami słodziutka Lindsey z Lou Lou Biscuit!

Lindsey mieszka w Houston, w Stanach Zjednoczonych. W pieczeniu zakochała się w liceum, kiedy zaczeła piec pies (czyt. pajs), czyli zazwyczaj kruche ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym, pieczone w okrągłej foremce i często przykryte krateczką z tego samego ciasta. Później otrzymała posadę piekarza w sklepie ze zdrową żywonością i wówcza zaczęła jeszcze więcej eksperymentować i rozwijać swoje umiejętności.  Uwielbia piec wszystko z pyszną kruszonką, w sumie wszystko, co zawiera mnóstwo mąki i masła.

Od kiedy dwa lata temu wzięła ślub z Taylorem, Lindsey gotuje więcej niż piecze. Jak się okazało, mąż nie wyżyje na samych ciastkach i piankach. Lindsey miała więc mnóstwo zabawy poznając coraz to nowe sposoby na przygotowanie obiadów. Na szczęście jej mąż zje wszystko (poza brukselką i buraczkami ćwikłowymi) więc Lindsey może być tak kreatywna jak tylko zamarzy!

Na Lou Lou Biscuit możecie więc znaleźć głównie przepisy na jej wypieki oraz nowe pomysły na obiady. Sprawdźcie je koniecznie, gdyż jest tam mnóstwo pyszności!

Muffinki bananowo-orzechowe

A teraz, pora na jej muffinki bananowo-orzechowe!

Muffinki słodkie: Muffinki bananowo-orzechowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Świetny przepis na słodkie szaleństwo dla wszystkich miłośników bananów i orzechów! Ponieważ muffinki są mniej kaloryczne od zwykłych ciast, prawie każdy może się nimi uraczyć od czasu do czasu.
Autor:
Składniki
  • 2½ szklanki mąki bezglutenowej lub tradycyjnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego lub tradycyjnego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 rozgniecione banany
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji wanilowej
  • 1 duże jajko
  • 1 filiżanka posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie
  1. Podgrzej piekarnik do 190.
  2. Przygotuj foremki na muffinki. Z masy wyjdzie około 18-22 sztuk.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  4. W średniej misce wymieszaj banany, maślankę, masło i cukier. Dodaj jajka i esencję waniliową i wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo.
  5. Przełóż masę do foremek. Nakładaj do ¾.
  6. Piecz przez 20-25 minut, aż test wykałaczką wypadnie pozytywnie.
  7. Schłódź przez około 15 minut a potem ciesz się smakiem!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 20 Kalorie: 158 Tłuszcze: 6.9g Nasycone: 2.3g Nienasycone: 4.6g Węglowodany: 21.6g Cukry: 7.3g Sód: 133mg Błonnik: 1.4g Białka: 3.4g Cholesterol: 17.4mg

Muffinki-bananowo-orzechowe

Muffinki-bananowo-orzechowe

Mam nadzieję, że Twój dom zaraz wypełni się wspaniałym zapachem, podczas gdy muffinki bananowo-orzechowe rosnąć będą w cieple piekarnika, by zachwycić Ciebie i wszystkich, których nimi ugościsz! Nie ma nad czym się zastanawiać! Spójrz tylko na nie! (I pokaż przyjaciołom, dzieląc tego posta na Facebooku 🙂 )

Muffinki bananowo-orzechowe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.