Muffinki słodkie: Muffinki brzoskwiniowe z kawą

Muffinki brzoskwiniowe z kawą

Kolejny przepis prosto z Houston udostępniony nam przez fenomenalną piekarz i cukiernik Lindsey z Lou Lou Biscuit! Tym razem inspiracją do niego był piękny dzień, wolny czas oraz… brzoskwinie i śmietana, które wołały o to, by ktoś się nimi zaopiekował nim pójdą do odpadkowego nieba. Lindsey ruszyła im na ratunek i tak oto powstały przepyszne muffinki brzoskwiniowe z kawą!

Przeglądając kalendarz edytorski w niedzielę zauważyłam, że gdzieś ukrył nam się przepis na muffinki brzoskwiniowe. To przepis z cyklu tych ukochanych przez chochliki. Choć chodzi to o muffinki brzoskwiniowe z kawą to nie ma w nich wcale kawy! Natomiast one są przewidziane jako dodatek do niej i stąd nazwa. Umknęło mi to, gdy przygotowowałam grafiki do posta – a raczej chochlik tę informację przede mną schował 😉 Sam przepis miał ukazać się 28 maja o godzinie 10 rano. Z nieznanych mi powodów – i pewnie dzięki małemu uroczemu chochlątkowi – nie ukazał się. Ukrył się za to w kalendarzu i dopiero teraz go odkopałam 🙂 Rozwazałyśmy z Lindsey jak uczyć go ‘kawowym’ i nasza propozycja jest taka by część gęstej śmietany wymienić na mocną kawę. Kto próbuje?

Jeśli jesteście ciekawi/ciekawe, kim jest Lindsey i co robi poza pieczeniem, wszystkiego możecie dowiedzieć się z posta o muffinkach bananowo-orzechowych oraz z jej pysznej strony Lou Lou Biscuit, do czego serdecznie zapraszam! A teraz…

Pieczemy muffinki brzoskwiniowe z kawą!

Muffinmi brzoskwiniowe z kawą

Muffinki brzoskwiniowe z kawą
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Idealna przekąska!
Składniki
  • ½ szklanki posiekanych migdałów
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 x ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej lub tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek masła, pociętego na drobne kawałki i miękkiego
  • ½ łyżeczki sody
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego lub zwykłego
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duża lub 2 małe brzoskwinie, pocięte na małe kawałki
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  2. Przygotować foremki do muffinek.
  3. W średniej misce wymieszać migdały, brązowy cukier i ½ łyżeczki cynamonu.
  4. W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i mieszać aż będzie ono miało rozmiar ziarenek grochu.
  5. /2 szklanki mikstury mącznej dodać do miski z migdałami i wymieszać.
  6. Teraz do miski z mąką dodać proszek do pieczenia, sodę, wanilię i gałkę muszkatołową. Wymieszać dokładnie.
  7. W trzeciej misce wymieszać jajko, śmietanę, esencję waniliową i olejek migdałowy (opcjonalnie). Dodać to do mieszanki mącznej i wymieszać. Następnie dodać do powstałego ciasta ¾ mieszanki migdałowej oraz kawałki brzoskwiń. Delikatnie wymieszać.
  8. Nałożyć gotową masę do foremek na muffinki (do ¾ wysokości) i posypać pozostałą kruszonką migdałową.
  9. Piec od 20 do 30 minut aż muffinki przejdą test wykałaczki.
  10. Studzić okolo 5-10 minut. Najlepiej podawać ciepłe.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 12 Kalorie: 290 Tłuszcze: 13.1g Nienasycone: 6.3g Trans: 6.8g Węglowodany: 40.1g Cukry: 23g Sód: 307.3mg Błonnik: 1.4g Białka: 4g Cholesterol: 43.3mg

Muffinki brzoskwiniowe z kawa

Muffini brzoskwiniowe z kawa

Przepis ten kojarzy mi się z dzieciństwem i z pysznymi ciastami pieczonymi przez moją niezastąpioną w kuchni mamę. Od zawsze byłam łasuchem, a za jej wypiekami wprost szalałam. Dlatego też zamierzam te muffinki przygotować też w nieco innej wersji – z jabłkiem zamiast brzoskwiń. Jestem bardzo ciekawa, czy będą równie smaczne!

Muffinki brzoskwiniowe z kawa

Jeśli podoba Ci się przepis na muffinki brzoskwiniowe z kawą koniecznie podziel go na Facebooku! Dziękujemy! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.