Muffinki słodkie: Muffinki cytrynowo-makowe

muffinki-cytrynowo-makowe

Znasz to uczucie, kiedy budzisz się rano z niezwykłą ochotą na coś idealnego? Fajnego w swojej strukturze, lekko słodkiego, lekko kwaskowatego, zaskakującego? Najlepiej czegoś co jest łatwe i przyjemne w przygotowaniu i nie zapełnia zmywarki naczyniami? W sobotę obudziłam się z dokładnie taką ochotą… i muffinki cytrynowo-makowe były dokładnie tym, czego szukałam!

Cytryna to jeden z moich ulubionych owoców od zawsze. Z makiem natomiast nie mamy zbyt długiej historii. W przeciwieństwie do Dawida, którego ulubione słodkie wspomnienia z dzieciństwa pełne są ziaren maku. Dlatego też nasze muffinki cytrynowo-makowe ucieszyły go tak bardzo, jak mnie!

A oto jak je zrobić:

Muffinki cytrynowo-makowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Jest coś w tych małych babeczkach, co wywołuje uśmiech na twarzy i radość w sercu. Wspaniale jest się nimi dzielić. Pyszne są też po odmrożeniu, dlatego ja zawsze przygotowuję ich trochę więcej.
Składniki
  • 1⅓ szklanki mąki bezglutenowej (lub 1 ¼ mąki tortowej)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego (lub normalnego) proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 50g (1/4 kostki) masła
  • ⅔ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 czubate łyżki maku
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Podrasuj skórkę cytrynową. Wymieszaj ją z około 2 łyżkami cukru.
  3. Wymieszaj masło z pozostałym cukrem. Dodaj jedno żółtko i znów wymieszaj, a potem drugie.
  4. W osobnym pojemniku wymieszaj wszystkie składniki suche, przesiewając mąkę przez sitko. Dodaj mak i skórkę z cytryny z cukrem. Do tego pojemnika dodaj połowę masy masłowej i wymieszaj. Następnie dodaj połowę jogurtu, wymieszaj. Kontynuuj z dodawaniem składników aż wszystko (poza białkami) będzie w jednej miseczce.
  5. Białka ubij na sztywną masę. Delikatnie dodaj je do masy i wymieszaj bardzo krótko, żeby nie straciły puszystości.
  6. Masę przełóż do 12 foremek na muffinki, które wcześniej natłuść jeśli jest to wymagane. Powinna sięgać do około ¾ foremki.
  7. Piecz przez około 20 minut, aż wykałaczka po wbiciu i przytrzymaniu 5 sekund będzie sucha. Nie oznacza to, że nie może zostać na niej ani odrobinka ciasta. Ta odrobinka, która zostanie, musi być po prostu upieczona. Pozostaw w piekarniki jeszcze 5 minut po czym podawaj schłodzone.
Notatki
Jeśli, podobnie jak ja, upiekłaś dziś więcej muffinek niż potrzebujesz, zamróź nie zaraz po tym, jak całkowicie wystygną. Możesz je podzielić osobne porcje, dokładnie takie, jak odpowiadają Twoim potrzebom. U nas to cztery, trzy dla Dawida, jedna dla mnie. Tak, oczywiście, że zjadam dwie 😉
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 12 Kalorie: 159 Tłuszcze: 5.9g Nasycone: 2.8g Nienasycone: 3.1g Węglowodany: 23.g Cukry: 11.9g Sód: 125.2mg Błonnik: 1.2g Białka: 3.4g Cholesterol: 41.3mg

Muffinki-cytrynowo-makowe

Muffinki cytrynowo-makowe - wartości odżywcze

Jak pewnie zauważyłeś/zauważyłaś, podaję ten przepis także w wersji glutenowej. To dlatego, że w naszej majowej akcji ‘M jak Muffinka’ może uczestniczyć każdy! A czy Ty zaprosiłeś/zaprosiłaś już przyjaciół i poleciłeś/poleciłaś im Kulinarne Eureki? Bardzo to doceniamy!!

Muffinki cytrynowo-makowe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.