Muffinki słodkie: Muffinki czekoladowe z awokado

Muffinki czekoladowe z awokado

Pamiętacie Lindsey z Lou Lou Biscuit i jej świetny przepis na muffinki bananowo-orzechowe? Lindsey ponownie gości na łamach Kulinarnych Eurek, tym razem kusząc nas bardzo ciekawym połączeniem czekolady i awokado. Zadaniem  awokado nie jest zaskakiwać (ok, może troszkę!) a wydobyć niesamowitą kremowość z muffinki i wyostrzyć czekoladowość czekolady. Lindsey używa gorzkiej czekolady w swoim przepisie, gdyż ją uwielbia, jeśli Ty jednak wolisz słodycz możesz dodać więcej cukru lub po prostu sięgnąć po czekoladę mleczną.

Muffinki czekoladowe z awokado czekają! Bierzmy się za ich przygotowanie!

Muffinki czekoladowe z awokado

Muffinki słodkie: Muffinki czekoladowe z awokado
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Czy przyszłoby Ci kiedyś do głowy, by w przepisie na deser zastąpić masło awokadem i w ten sprytny sposób dostarczyć o wiele więcej składników odżywczych? Zapraszam do eksperymentu!
Składniki
  • 2¼ szklanki mąki bezglutenowej lub tradycyjnej
  • ½ szklanki przesianego przez sitko kakao
  • 2 łyżeczki bezglutenowego lub tradycyjnego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 dojrzałe awokado
  • 60 ml roztopionej czekolady
  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki lekko słodzonych chocolate chips (łezek/kropelek czekoladowych)
Przygotowanie
  1. Podgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Przygotuj co najmniej 20 foremek do muffinek.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  4. Wydrąż awokado (przekrój na pół, wyjmuj pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Skórkę wyrzuć.) Blenderem zmiksuj na gładką masę.
  5. Do miski, w której będziesz blendować, włóż puree z awokado, cukier, jajko, maślankę, olej i esencję waniliową. Blenduj aż do dokładnego wymieszania się masy. Dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj.
  6. Mieszankę mokrą dodaj do suchej i lekko wymieszaj ręką. Nie używaj blendera.
  7. Foremki do muffinek wypełnij masą do ¾. Każdą muffinkę posyp łyżką chocolate chipsów.
  8. Piecz przez 20-25 minut aż test wykałaczką wypadnie pozytywnie.
  9. Chłodź co najmniej 5 minut przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 20 Kalorie: 286 Tłuszcze: 13.3g Nasycone: 5.2g Nienasycone: 8.1g Węglowodany: 39.1g Cukry: 22.4g Sód: 150.9mg Błonnik: 4.4g Białka: 4.7g Cholesterol: 13.2mg

Muffinki czekoladowe z awokadoMuffinki czekoladowe z awokadoPrzyznam jedną rzecz. Muffinki czekoladowe z awokado wymagają dużo więcej pracy niż szybkie muffinki na bazie kremu czekoladowego. Stanowią jednak wspaniały sposób, żeby przemycić na talerze niejadków całą masę witamin i innych dobrodziejstw zawartych w awokado. Dlatego nie tylko zachęcam do poświęcenia tych 10 dodatkowych minut na ich porzygotowanie, ale także do rozważenia, gdzie jeszcze można użyć awokado zamiast masła! Jakieś pomysły?

Proszę, pamiętaj, żeby podzielić ten przepis na Facebooku, jeśli choć trochę Ci się podobał!

Muffinki czekoladowe z awokado

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.