Pamiętacie Lindsey z Lou Lou Biscuit i jej świetny przepis na muffinki bananowo-orzechowe? Lindsey ponownie gości na łamach Kulinarnych Eurek, tym razem kusząc nas bardzo ciekawym połączeniem czekolady i awokado. Zadaniem awokado nie jest zaskakiwać (ok, może troszkę!) a wydobyć niesamowitą kremowość z muffinki i wyostrzyć czekoladowość czekolady. Lindsey używa gorzkiej czekolady w swoim przepisie, gdyż ją uwielbia, jeśli Ty jednak wolisz słodycz możesz dodać więcej cukru lub po prostu sięgnąć po czekoladę mleczną.
Muffinki czekoladowe z awokado czekają! Bierzmy się za ich przygotowanie!
Muffinki słodkie: Muffinki czekoladowe z awokado
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Czy przyszłoby Ci kiedyś do głowy, by w przepisie na deser zastąpić masło awokadem i w ten sprytny sposób dostarczyć o wiele więcej składników odżywczych? Zapraszam do eksperymentu!
Składniki
- 2¼ szklanki mąki bezglutenowej lub tradycyjnej
- ½ szklanki przesianego przez sitko kakao
- 2 łyżeczki bezglutenowego lub tradycyjnego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 3 dojrzałe awokado
- 60 ml roztopionej czekolady
- 1 szklanka maślanki
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szklanki lekko słodzonych chocolate chips (łezek/kropelek czekoladowych)
Przygotowanie
- Podgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Przygotuj co najmniej 20 foremek do muffinek.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Wydrąż awokado (przekrój na pół, wyjmuj pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Skórkę wyrzuć.) Blenderem zmiksuj na gładką masę.
- Do miski, w której będziesz blendować, włóż puree z awokado, cukier, jajko, maślankę, olej i esencję waniliową. Blenduj aż do dokładnego wymieszania się masy. Dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Mieszankę mokrą dodaj do suchej i lekko wymieszaj ręką. Nie używaj blendera.
- Foremki do muffinek wypełnij masą do ¾. Każdą muffinkę posyp łyżką chocolate chipsów.
- Piecz przez 20-25 minut aż test wykałaczką wypadnie pozytywnie.
- Chłodź co najmniej 5 minut przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 20 Kalorie: 286 Tłuszcze: 13.3g Nasycone: 5.2g Nienasycone: 8.1g Węglowodany: 39.1g Cukry: 22.4g Sód: 150.9mg Błonnik: 4.4g Białka: 4.7g Cholesterol: 13.2mg


Proszę, pamiętaj, żeby podzielić ten przepis na Facebooku, jeśli choć trochę Ci się podobał!