Słodką Lindsey z Lou Lou Biscuit poznaliśmy za sprawą jej przepisu na muffinki bananowo-orzechowe. Dzisiaj blogerka z Houston powraca na łamy Kulinarnych Eurek ze swoim kolejnym przepisem. Tym razem na zakręcone muffinki jagodowe. Podczas gdy muffinki o których mowa będą się rumienić w Waszym piekarniku, koniecznie sprawdźcie bloga Lindsey w poszukiwaniu inspiracji!
A teraz pieczemy zakręcone muffinki jagodowe!
- 2 szklanki mrożonych jagód
- 2½ szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1½ szklanki cukru + 1 łyżka
- 2 duże jajka
- 4 łyżki masła
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka maślanki
- 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Podgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Przygotuj foremki na muffinki. 12 powinno wystarczyć.
- W małym garnku, na średnim gazie ugotuj 1 szklankę jagód z łyżką cukru. Rozgnieć jagody łyżką i gotuj aż sok zredukuje się do koło ¼ szklanki. Zajmie to około 6 minut. Sok należy później studzić 10 minut.
- Pozostałe jagody przepłucz wodą i oszusz na ręczniku papierowym.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą mądę, proszek do pieczenia i sól.
- W średniej misce wymieszaj cukier i jajka aż do całkowitego połączenia (jak kogel-mogel). Powoli dodaj masło i olej. Gdy składniki całkowicie się połączą, dodaj maślankę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
- Masę przełóż do foremek. Na wierzch każdej nieupieczonej jeszcze muffinki nalej łyżeczkę wcześniej przygotowanego soku z jagód. Używając wykałaczki rozprowadź go ruchem po ósemce.
- Piecz przez około 15-18 minut aż do pozytywnego wyniku testu wykałaczką.
- Chłódź przez 5 minut w piekarniku, a potem poza piekarnikiem aż do pełnego ostygnięcia.


Cukry nie są najlepszym pomysłem na śniadanie z tego względu, że wzmagają senność. (Tak, tak, dobrze przeczytałeś/przeczytałaś. Dawid szykuje wnikliwy artykuł na ten temat, więc wypatruj go w nadchodzących tygodniach.) Dlatego też rozważ małą zmianę i podawaj słodkie muffinki jako pyszną – i zaskakującą – kolację, np. z kakaem lub jogurtem.
Jeżeli natomiast szykujesz muffinki jako przekąskę na spotkanie towarzyskie, nie ograniczaj się do jednego typu muffinków. Przecież są i takie z cytryną, i czekoladowe, i bananowe z orzechami!
Pamiętasz, żeby podzielić się postem ze znajomymi na FB?
I love that you posted Lindsey’s muffins! She is a fabulous cook and her blog is wonderful! Thank you!
She sure is! It is my honour to have her recipes inspire Polish cooks to muffin it up! 🙂