Muffinki słodkie: Muffinki jagodowe zakręcone

Muffinki jagodowe zakręcone

Słodką Lindsey z Lou Lou Biscuit poznaliśmy za sprawą jej przepisu na muffinki bananowo-orzechowe. Dzisiaj blogerka z Houston powraca na łamy Kulinarnych Eurek ze swoim kolejnym przepisem. Tym razem na zakręcone muffinki jagodowe. Podczas gdy muffinki o których mowa będą się rumienić w Waszym piekarniku, koniecznie sprawdźcie bloga Lindsey w poszukiwaniu inspiracji!

A teraz pieczemy zakręcone muffinki jagodowe!

Muffinki jagodowe

Muffinki jagodowe zakręcone
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Ponieważ w przepisie używamy mrożonych jagód, muffinki możemy upiec niezależnie od pory roku. Jagody są pełne antyoksydantów, więc jedz te muffinki skupiając się na tym, co robią dla Twojego zdrowia, nie na kaloriach.
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mrożonych jagód
  • 2½ szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1½ szklanki cukru + 1 łyżka
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki masła
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
  1. Podgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Przygotuj foremki na muffinki. 12 powinno wystarczyć.
  3. W małym garnku, na średnim gazie ugotuj 1 szklankę jagód z łyżką cukru. Rozgnieć jagody łyżką i gotuj aż sok zredukuje się do koło ¼ szklanki. Zajmie to około 6 minut. Sok należy później studzić 10 minut.
  4. Pozostałe jagody przepłucz wodą i oszusz na ręczniku papierowym.
  5. W dużej misce wymieszaj ze sobą mądę, proszek do pieczenia i sól.
  6. W średniej misce wymieszaj cukier i jajka aż do całkowitego połączenia (jak kogel-mogel). Powoli dodaj masło i olej. Gdy składniki całkowicie się połączą, dodaj maślankę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  7. Masę przełóż do foremek. Na wierzch każdej nieupieczonej jeszcze muffinki nalej łyżeczkę wcześniej przygotowanego soku z jagód. Używając wykałaczki rozprowadź go ruchem po ósemce.
  8. Piecz przez około 15-18 minut aż do pozytywnego wyniku testu wykałaczką.
  9. Chłódź przez 5 minut w piekarniku, a potem poza piekarnikiem aż do pełnego ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Kalorie: 271 Tłuszcze: 9.7g Nasycone: 3.2g Nienasycone: 6.5g Węglowodany: 41.8g Cukry: 20.6g Sód: 224.7mg Błonnik: 1.3g Białka: 4.6g Cholesterol: 42mg

Muffinki jagodoweMuffinki jagodowe - wartosci odzywcze

Cukry nie są najlepszym pomysłem na śniadanie z tego względu, że wzmagają senność. (Tak, tak, dobrze przeczytałeś/przeczytałaś. Dawid szykuje wnikliwy artykuł na ten temat, więc wypatruj go w nadchodzących tygodniach.) Dlatego też rozważ małą zmianę i podawaj słodkie muffinki jako pyszną – i zaskakującą – kolację, np. z kakaem lub jogurtem.

Jeżeli natomiast szykujesz muffinki jako przekąskę na spotkanie towarzyskie, nie ograniczaj się do jednego typu muffinków. Przecież są i takie z cytryną, i czekoladowe, i bananowe z orzechami!

Muffinki jagodowe

Pamiętasz, żeby podzielić się postem ze znajomymi na FB?

2 thoughts on “Muffinki słodkie: Muffinki jagodowe zakręcone

  1. I love that you posted Lindsey’s muffins! She is a fabulous cook and her blog is wonderful! Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.