Muffinki słodkie: Muffinki podwójnie czekoladowe

Muffinki podwójnie czekoladowe

Dzisiejszy przepis na muffinki podwójnie czekoladowe jest już trzecim sposobem przyrządzania muffinek z czekoladą po szybkich muffinkach czekoladowych i muffinkach czekoladowych z awokado. Różni się on od poprzednich tym, że nie zawiera prodktów mlecznych, ani – w swojej oryginalnej wersji, do której ja dodam alternatywę dla wszystkojedzących – w ogóle prodktów pochodzenia zwierzęcego. Jego autorką jest Raquel z popularnego amerykańskiego bloga My California Roots.

Raquel, jej narzeczony i ich pies Dedas, mieszkają w pięknej Kalifornii, która to stanowi dla Raquel inspirację dla jej potraw, fitnesu i stylu życia. Założyła bloga kulinarnego, by mieć coś własnego, swoje korzenie. Coś co robi dla siebie, nie do szkoły, do pracy czy z innych zobowiązań. W swoim blogu, My California Roots, dzieli się swoją pasją do jedzenia z czytelnikami, kucharzami nowicjuaszmi i z szefami kuchni, którzy tak jak ona mają obsesję na punkcie tego, co jedzą. Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga. Szczególnie osoby, które szukają przepisów bezmięsnych powinny znaleźć tam coś ciekawego dla siebie.

A teraz… muffinki podwójnie czekoladowe!

Muffinki podwójnie czekoladowe

Muffinki podwójnie czekoladowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Każdy, kto lubi czekoladę, lubi też podwójną czekoladę, prawda? Słodka, pyszna, rozpływa się i w ustach, i w dłoni... Magia, kiedy potrzebujesz, by coś otuliło Cię od środka!
Składniki
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 7 łyżek masła (lub 2 łyżki margaryny + 2 łyżki sosu jabłkowego + 3 łyżki oleju roślinnego)
  • 1¼ szklanki mleka migdałowego (lub 1½ jeśli przygotowujesz wersję wegańską)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej
  • ¾ szklanki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, bezglutenowego lub zwykłego
  • 1 jajko (lub substytut jajka)
  • 1 szklanka łezek (kropelek) czekoladowych
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piec do 185 stopni.
  2. W miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą stopione masło (lub masło i dodatki do niego dla wegan). Dodaj wodę z siemieniem i wymieszaj. Powoli dodawaj mleko migdałowe ciągle mieszając. Dodaj też esencję waniliową i odstaw.
  4. Pozostałe składniki - poza łezkami czekoladowymi - wymieszaj w innej misce. Dodaj je, w dwóch turach, do składników mokrych. Mieszaj do prawie pełnego połączenia składników, potem dodaj łezki czekoladowe i domieszaj do końca.
  5. Wypełnij przygotowane wcześniej foremki muffinkowe do ¾ ich wysokości i piecz przez około 20-22 minuty. Gdy tez wykałaczką wypadnie pozytywnie, wyjmij muffinki z piekarnika i wystudź. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 15 Kalorie: 257 Tłuszcze: 11g Nasycone: 6g Nienasycone: 5g Węglowodany: 37.9g Cukry: 21.2g Sód: 93.5mg Błonnik: 2.8g Białka: 4.2g Cholesterol: 28.9mg

Muffinki podwójnie czekoladowe

Muffinmi podwójnie czekoladowe

Muffinki podwójnie czekoladowe

Zdadzę Ci mój mały sekret: nie lubię czekolady. Nie rozumiem całej tej czekoladowej obsesji.Owszem, zdarza mi się zjeść całą tabliczkę czekolady parę razy do roku, ale nie jest to nigdy coś, na co mam szczególną ochotę. Jednak patrzę na te muffinki podwójnie czekoladowe i nie wiem, jak Tobie, ale mi jest ciężko usiedzieć widząc to wspaniałe zdjęcie! Całe szczeście, że cała fura tych cudnych muffinek nie stoi teraz obok mnie na stole, gdyż myślę, że nikt innym by się już na nie nie załapał.

Muffinki podwójnie czekoladowe

Jeśli lubisz ten przepis, proszę, koniecznie podziel go na Facebooku! Dla nas znaczy to bardzo wiele i dodaje nam energii do pracy w mniej słoneczne dni. Dzięki!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.