Muffinki wytrawne: Muffinki pomidorowe

Muffinki pomidorowe

Kiedy ostatnio na śniadanie jedliśmy przepyszną jajeczniczkę, czegoś nam brakowało. Być może nie był to dzień, kiedy mieliśmy szczególną ochotę na towarzyszące jej warzywa, być może było to spowodowane krążącymi wokół myślami o muffinkach związanymi z naszą majową akcją. I wtedy inspiracja trafiła mnie jak piorun! Kukurydziane muffinki pomidorowe! Super dodatek nie tylko do jajecznicy ale i do grillowanych warzyw, czy nawet baza pod bardziej tradycyjne kanapki czy zapiekanki z serem żółtym.

Piekłam je w kilku wersjach, nim przepis pojawił się na blogu, by idealnie zrównoważyć składniki i wybrać to, co smakuje najlepiej. Mam nadzieję, że efekt będzie dla Ciebie tak zadowalający jak dla mnie i Dawida!

Muffinki pomidorowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Pyszne, lekkie, pełne zdrowia! Takie właśnie są muffinki pomidorowe, które możesz przygotować na dowolny sposób korzystając z tego podstawowego przepisu na 8 muffinek.
Składniki
  • ⅓ szklanki mąki kukurydzianej
  • ⅔ szklanki mąki białej bezglutenowej
  • ½ szklanki wysokiej jakości parmezanu, startego
  • ½ łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki sosu pomidorowego
  • ⅛ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier, parmezan i siemię lniane.
  3. W mniejszej misce wymieszaj: sos pomidorowy, oliwę, jajko i mleko.
  4. Dodaj składniki mokre do suchych i delikatnie mieszaj do połączenia ich. Nie mieszaj za długo, gdyż nie służy to ciastu.
  5. Przełóż masę do wcześniej przygotowanych 8 foremek na muffinki i piecz około 20 minut do pozytywnego przejścia testu wykałaczką.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 8 Kalorie: 154 Tłuszcze: 10.8g Nasycone: 2.5g Nienasycone: 8.3g Węglowodany: 10.4g Cukry: 1.7g Sód: 290.2g Błonnik: 1.9g Białka: 5.1g Cholesterol: 28.4g

Muffinki pomidorowe

Muffinki pomidorowe

Muffinki pomidorowe

Przepis powyżej to podstawowa wersja dania muffinki pomidorowe. Mamy dla Ciebie propozycję trzech wariantów ich urozmaicenia:

Wariant 1: Z pomidorkiem koktajlowym

Masę na muffinki pomidorowe przygotuj zgodnie z przepisem powyżej. Małe pomidorki koktajlowe umyj i nakłuj kilkakrotnie wykałaczką. Delikatnie umieść po jednym pomidorku w każdej z foremek z masą na muffinki przed włożeniem ich do piekarnika.

Wariant 2: Z ulubionymi ziołami

Jeśli wiesz, do czego schrupiesz swoje muffinki, możesz jeszcze bardziej wydobyć ich smak używając ulubionych ziół, o ile pasują one do całości potrawy.

Dodatkowo, jeśli np. zamierzasz użyć świeżej bazylii, rozważ dodanie do masy kawałków mozarelli dla jeszcze lepszego smaku i bardziej włoskiego efektu.

Wariant 3: Z kukurydzą

Jeśli podobnie jak ja uwielbiasz kukurydzę, możesz dodać jej całą masę do tych muffinek. Pasuje idealnie. Rozważ, czy nadal chcesz używać siemienia lnianego. Zależy to wyłącznie od Twoich preferencji.

 

Jak widzisz, pomysłów na muffinki pomidorowe jest mnóstwo. Możesz też poeksperymentować i połączyć ten przepis z przepisem na muffinki z oliwkami. Wszystko zależy od Twojej intencji.

Tylko pamiętaj: Bardzo często mniej jest lepiej. Staraj się więc ograniczać do maksymalnie trzech dodatków. Zauważyłam w Polsce tendecję do tzw. przedobrzania albo – co gorsza – źle rozumianej hojności. Więcej składników zawyczaj psuje potrawę i jest to przykład złego wykorzystania składników i ogólnie złego gotowania. Proszę, pamiętaj o tym.

Muffinki pomidorowe

Jeśli podoba Ci się ten przepis, bardzo prosimy, podzieli go na Facebooku. W ten sposób pomagasz nam rosnąć, a sobie – zapamiętać wszystkie pyszności, jakie znalazłeś/znalazłaś w sieci!

A jeśli chcesz mieć pewność, że żaden z naszych przepisów Cię nie uminie, zostaw nam swój adres mailowy poniżej, w opcji ‘Darmowe przepisy dla Ciebie’. Masz nasze słowo, że Twoje dane są z nami bezpieczne, a także że cotygodniowa porcja inspiracji trafi do Ciebie w formie jednego maila! Co Ty na to?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.