Muffinki wytrawne: Muffinki z boczkiem i natką pietruszki

Muffinki z boczkiem

A co, gdybyśmy powiedzieli Ci, że jajecznicę można jeść nie tylko z warzywami (bezglutenowo) lub z chlebem, ale że może towarzyszyć jej świeżo upieczona, aromatyczna muffinka? Taka jajecznica to symfonia jajek i masełka, a dodatki znajdują się w pysznej babeczce obok. Poezja! Poezja, którą możesz wrzucić dziecku do plecaka albo sobie do torebki i zabrać ze sobą na długi dzień w pracy.

Pożywne wytrawne muffinki to moja pasja, której pierwszy raz dałam upust na blogu w poście o muffinkach z kozim serem i szpinakiem. Na szczęście – nie tylko moja. Dziś Ania z kawiarni FiliżAnka dzieli się z nami ulubionym przez jej najbliższych przepisem na muffinki z boczkiem i natką pietruszki.

Muffinki z boczkiem i natką pietruszki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
W zależności od upodobań, możesz dodać do ciasta odrobinkę cukru i/lub soli. Pomoże to dodatkowo wydobyć smak wysokiej jakości składników.
Autor:
Składniki
  • 375g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 125g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 4-6 plasterków chudego boczku lub bekonu
  • olej/oliwa do smażenia
Przygotowanie
  1. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.
  2. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej aż będzie chrupki. Przełożyć na papierowe ręczniki i odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Tradycyjnie - w jednej misce wymieszać składniki suche: przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i posiekaną natkę pietruszki, a w drugiej mokre: roztrzepać jajka, dodać mleko, rozpuszczone masło.
  4. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać przestudzony boczek i cebulę. Wymieszać, ale z grubsza do połączenia składników - grudki mogą zostać.
  5. Formę na muffiny posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami (jeżeli ktoś używa innej niż sylikonowa) a następnie wyłożyć w nią ciasto, wypełniając gniazda do ¾ ich wysokości.
  6. Piec ok 20 min (do suchego patyczka).
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 18 Kalorie: 158 Tłuszcze: 8 Nasycone: 4.4g Nienasycone: 3.6g Węglowodany: 17.5g Cukry: 1.1g Sód: 75.2mg Błonnik: 0.7g Białka: 3.8g Cholesterol: 38.9mg

Muffinki z boczkiem i natką pietruszki

Muffinki-z-boczkiem-i-natką-wartości

Wydaje nam się, że te muffinki są świetnym połączeniem smakowym dla początkujących odkrywców muffinek na wytrawno. Są jednocześnie na tyle pyszne, że nigdy nie jest się zbyt zaawansowanym, by do nich powrócić!

Muffinki z boczkiem

Przypominamy też, że nadal trwa konkurs, w którym można wygrać dwie wspaniałe muffinki wykonane samodzielnie przez Anię z Kawiarni FiliżAnka, której przepis właśnie czytasz!

Naciśnij na obrazek poniżej, a zostaniesz przeniesiony/przeniesoony na Facebooka, by dowiedzieć się szczegółów:

Konkurs FiliżAnkaJeśli podoba Ci się przepis na muffinki z boczkiem i natką pietruszki, koniecznie podziel się nim ze znajomymi! Ja często dzielę też przepisy, o których chcę pamiętać i łatwo do nich dotrzeć później. Używam FB jako małej ściągi.

Jeśli jesteś z Siedlec i okolic, bez wahania weź udział w konkursie i już niedługo ciesz się pysznym smakiem muffinek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.