Muffinki wytrawne: Muffinki z kozim serem i szpinakiem

Muffinki z kozim serem i szpinakiem

Kozi ser to temat w naszym domu nieco drażliwy. Ja uwielbiam, Dawid raczej unika jak ognia. Możesz sobie tylko wyobrazić, jak wielkie było moje zdziwienie, gdy któregoś dnia Dawid zaproponował, byśmy zrobili muffinki z kozim serem właśnie. Wielkiej fance tego smaku dwa razy powtarzać nie trzeba. Muffinki z kozim serem i szpinakiem, ozdobione malutkim soczystym pomidorkiem wylądowały w piekarniku już następnego dnia rano!


Muffinki wytrawne: Muffinki z kozim serem i szpinakiem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Miękki ser kozi ma dość specyficzny smak, który dla wielu stanowi wyzwanie. W połączeniu ze szpinakiem nabiera on jednak swoistej delikatności. Pieczony pomidorek na górze muffinki nadaje jej natomiast niesamowitej wilgoci i czaru.
Składniki
  • 1⅔ szklanki mąki bezglutenowej (lub 1 ¼ mąki tortowej)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego (lub normalnego) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 25g masła
  • ⅔ szklanki startego parmezanu
  • 120g miękkiego sera koziego
  • 1 jajko (lub 2 mniejsze)
  • 200 ml mleka
  • 100g baby szpinaku
  • 12 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Podgrzej mleko z masłem aż do rozpuszczenia i dodaj do garnka cały szpinak na około minutę. Tak, by zwiądł i zmniejszył objętość. Wyłącz i zostaw do wystudzenia, podczas gdy Ty będziesz robić kolejne rzeczy (ja dopiero teraz ścieram parmezan i szykuję foremki do muffinek).
  3. Wymieszaj razem suche składniki, przesiej mąkę przez sitko. Dodaj parmezan i jajka, wymieszaj.
  4. Jeśli mleko ostygło trochę, zmiksuj je na w miarę gładką masę. Dodaj do suchych składników i wymieszaj.
  5. Ser kozi porwij na kawałki około centymetrowe i dodaj do masy, po czym lekko wymieszaj by nie uszkodzić ich struktury.
  6. Masę przelej do 12 foremek, tak by sięgała około ¾.
  7. Każdego z 12 pomidorków nakłuj kilka razy wykałaczką i ułóż po jednym na muffinkach.
  8. Piecz przez około 20 minut, aż wykałaczka po wbiciu i przytrzymaniu 5 sekund będzie sucha. Nie oznacza to, że nie może zostać na niej ani odrobinka ciasta. Ta odrobinka, która zostanie, musi być po prostu upieczona. Wyjmij z piekarnika po około 2 minutach od wyłączenia go. Można jeść ciepłe!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 12 Kalorie: 156 Tłuszcze: 6.1g Nasycone: 3.7g Nienasycone: 2.4g Węglowodany: 18.1g Cukry: 1.5g Sód: 320.3mg Błonnik: 1g Białka: 7g Cholesterol: 21.9mg

Muffinki z kozim serem i szpinakiem

Muffinki z kozim serem i szpinakiem

Muffinki z kozim serem i szpinakiem - surowe

Upieczenie tych muffinek rano zajmuje dość dużo cennego czasu, bynajmniej w mojej ocenie. Dlatego też, jeśli planujesz podać je o poranku, proponuję przygotowanie niektórych składników poprzedniego wieczora. Oto jak:

  • Umyj szpinak.
  • Zetrzej parmezan.
  • Odmierz mleko i masło.
  • Przesiej wszystkie składniki suche przez sitko i je wymieszaj.

Waham się, czy polecić ugotowanie szpinaku w mleku z masłem dzień wcześniej. Jeśli chcesz, zaryzykuj. Wówczas też zmiksuj go na dość gładką masę. I daj nam znać jak poszło!

Pamiętaj podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi, jeśli Ci się podoba. Użyj naszego # #MajJakMuffinka!

Muffinki z kozim serem - nadgryzione

2 thoughts on “Muffinki wytrawne: Muffinki z kozim serem i szpinakiem

  1. Jakie one są piękne!
    Powiem szczerze – nie lubię koziego sera, jednak jestem wzrokowcem i zakochałam się w tych zielono-czerwonych muffinkach od pierwszego wejrzenia 🙂 Trochę się zasmuciłam, że są z tym nielubianym przeze mnie serem, jednak… może się przełamię i spróbuję jeszcze raz, skoro przekonujecie, że ze szpinakiem będzie to delikatniejszy smak.. To wyzwanie! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.