Muffinki wytrawne: muffinki z oliwkami i parmezanem

Muffinki z oliwkami i parmezanem

Muffinki z natką i boczkiem pewnie już dawno zniknęły z Twojej kuchni? To właśnie magia muffinek – pojawiają się bardzo szybko i równie szybko znikają. Daje to możliwości na tworzenie coraz to nowych kombinacji smakowych, tak, by trafić w gusta wszystkich, którymi się z nimi dzielimy.

Dziś natomiast Ania z kawiarni FiliżAnka w Siedlcach dzieli się z nami swoim ulubionym przepisem na muffinki wytrawne! Są to muffinki z oliwkami i parmezanem. A oto jak je przygotować:

Muffinki z oliwkami i parmezanem – pieczenie czas zacząć!

Muffinki-z-oliwkami

Muffinki z oliwkami i parmezanem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Wytrawna przekąska z oliwkami posmakuje malym i dużym fanom oliwek! W daniu tym bardzo dużą rolę odgrywa jakość parmezanu, który nadaje całości pyszny włoski charakter.
Składniki
  • 375 g mąki bezglutenowej lub tradycyjnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub normalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 125 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 40 g parmezanu
  • ok 180 g oliwek (zielonych i czarnych)
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Rozpuścić masło.
  3. W jednej misce połączyć ze sobą produkty suche: mąka, proszek do pieczenia, sodę, sól, i starty ser.
  4. W drugim naczyniu produkty mokre: roztrzepane jajko z rozpuszczonym masłem i mlekiem.
  5. Następnie wszystko ze sobą połączyć, dodać pokrojone oliwki i wymieszać do połączenia składników (niezbyt długo).
  6. Przygotowaną masę rozłożyć do foremek na muffinki i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 20 min (do zarumienienia).
  7. Wystudzić na kratce.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 18 Kalorie: 166 Tłuszcze: 8.9g Nasycone: 4.6g Nienasycone: 4.3g Węglowodany: 17.1g Cukry: 0.9g Sód: 307.6mg Błonnik: 0.9g Białka: 4.3g Cholesterol: 38.5mg

Muffinki-z-oliwkami

Muffinki-z-oliwkami

Muffinki z oliwkami

Jeżeli lubisz włoskie akcenty w kuchni a także przekąski, które łatwo możesz zabrać ze sobą, muffinki z oliwkami i parmezanem powinny Ci posmakować. Możesz też uczynić z nich pełnowartościowe śniadanie lub kolację serwując je z prostą surówką: z różnych rodzajów sałaty w sosie z octem balsamicznym. A jeśli chcesz pokusić się o więcej niż jeden rodzaj wytrawnych muffinek na kolację, upiecz także muffinki z kozim serem i szpinakiem. Mniam!

Przypominamy także, że nadal istnieje szansa na wygranie dwóch wspaniałych muffinek w kawiarni FiliżAnka w Siedlcach! Szczegóły dotyczące konkursu znajdziesz klikając na obrazek poniżej:

Konkurs FiliżAnka

Pamiętaj też, by podzielić tego posta na Facebooku jeśli planujesz upiec te pyszne muffinki z oliwkami i parmezanem albo chcesz zainspirować znajomych!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.