Najlepsze kulki z wołowiny (meatballs)

Najlepsze kulki z wołowiny - meatballs

Najlepsze kulki z wołowiny, czy też meatballs, są po prostu najlepsze, jakie w życiu jedliśmy. A – jak sobie pewnie wyobrażasz – jedliśmy ich wiele! Jest w nich zachowany idealny balans pomiędzy miękkością a chrupkością, ostrością a delikatnością, samodzielną pełnią smaku a współgraniem w potrawie.

Uwielbiamy w nich jeszcze to, że raz zrobione w większej ilości super się przechowują i mogą stanowić bazę dla wielu wyśmienitych dań, które przygotowujesz bardzo szybko, bo najważniejszy składnik już na Ciebie czeka.

Największym sekretem kulek jest oczywiście jakość mięsa mielonego. Zauważyliśmy mieszkając w Polsce dwie ciekawe (czytaj oburzające) rzeczy: 1. Mięso mielone wołowe nie jest w Polsce w ogóle popularne i przez to jest relatywnie trudne do kupienia. 2. Powszechnie uznaje się, że im mięso jest mniej tłuste, tym lepsze! Wieprzowe może i tak, ale nie wołowe!! Cała magia, cały smak wołowiny to odpowiednia proporcja tłuszczu, dużo większa niż w wieprzowinie! To tak bardzo ważne.

Oto jak my kupujemy mięso wołowe w Polsce. Szukamy sklepu, w którym sami możemy wybrać wołowinę, jaką dla nas zmielą (jeśli myślisz, że to łatwe zadanie, nie byłeś/byłaś w Rzeszowie). Potem sprawdzamy, czy jakikolwiek płat mięsa, jaki jest do dyspozycji, jest wystarczająco tłusty. Zazwyczaj nie są. Wtedy rozglądamy się za czymś określanym jako wołowina drugiej klasy. Są to zazwyczaj te najlepsze części – kawałki mięsa poprzerastane tłuszczem. Teraz sprawa już jest łatwa – prosimy o zmielenie w proporcji pół na poł: wołowiny drugiej klasy i dowolnego innego płata mięsa wołowego, jakie nam się akurat sposoba. I w takim zestawie – kulki z wołowiny czyli meatballs – są naprawdę najlepsze!

Najlepsze kulki z wołowiny (meatballs)
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Wielozadaniowe kulki z wołowiny - meatballs - rozpadają się w ustach niosąc ze sobą pełnię smaku i harmonię konsystencji. Wspaniała baza dla wielu pysznych dań. Koniec z nudnymi mielonymi, klopsami i pulpetami! Podnieś jakość swoich dań do następnego poziomu za pomocą meatballi Gordona Ramsay'a!
Autor:
Składniki
  • ½ małej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250g wołowego mięsa mielonego
  • 40g bułki tartej bezglutenowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 chili
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotujemy kulki mięsne. Cebulę, 1 chili i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni na niewielkim ogniu przez około 5 minut, by zmiękły i lekko się zarumieniły.
  2. W tym czasie mięso mielone umieść w dużej misce, dosól i popieprz do smaku. W małej miseczce wymieszaj bułkę tartą i mleko. Dodaj tę mieszankę do mięsa. Gdy cebula, czosnek i chili lekko przestygną, także dodaj je do mięsa.
  3. Namocz ręce w zimnej wodzie i wymieszaj dokładnie mięso z dodatkami, tak, by stworzyło jednolitą masę. Następnie formuj z niego małe kulki, wielkości piłeczek golfowych. Układaj je jedną obok drugiej na dużym talerzu. Kuleczki powinny odleżakować 30 minut w lodówce.
  4. Po 30 minutach, kuleczki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek aż ładnie zbrązowią się ze wszystkich stron, czyli około 5 minut.
  5. UWAGA: Po 5 minutach kulki w środku nie będą w pełni zrobione - mięso może być nadal surowe. Dlatego też, jeśli nie zamierzasz gotować ich dalej jako część sosu czy zupy, zostaw je nadal na patelni do pełnego usmażenia. Wybierz jedną kulkę jako testową i na niej sprawdzaj, czy jest zrobiona w środku. Jeśli będzie, inne najprawdopodobniej też już są gotowe.
Wartości odżywcze
Kalorie: 190 Tłuszcze: 7.3g Nasycone: 2.3g Węglowodany: 11.1g Cukry: 1.8g Sód: 162.4mg Błonnik: 0.8g Białka: 20.2g Cholesterol: 53.5mg

Najlepsze kulki z wolowiny - meatballs

Kulki z wolowiny - meatballs

I jak się podoba? Super  prosty przepis, prawda?

A teraz wyobraź sobie, że masz te kulki z wołowiny w lodówce, kiedy wracasz do domu po całym dniu pracy, albo wieczorem głodny/głodna po spotkaniu ze znajomymi. W kilka minut możesz je przekształcić w aromatyczną zupę azjatycką, w spagetti (z sosem pomidorowym albo same z makaronem kukurydzianym), czy zapieczone pod mozzarellą i podane z surówką z pomidorów.

Zastosowań jest tak wiele, jak wiele jest kuchni i fantazji kucharzy!

Kulki z wolowiny - meatballs

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku albo wepnij zdjęcia na swoją tablicę w Pinterest. Możesz też zapisać się na naszą listę mailingową, by zawsze być na bieżąco z tym co najlepsze w kuchni Kulinarnych Eurek!

Dziękujemy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.