Niecodzienne placki ziemniaczane zimową porą

Niecodzienie placki ziemniaczane zimowa pora

Placki ziemniaczane kocham, uwielbiam, czczę! Nieraz myślałam o tym, że gdyby było nieco zdrowsze i pełniejsze substancji odżywczych, nie znikałoby z naszego menu. Z pomocą przyszedł mi Dawid. Do masy ziemniaczenej dodaliśmy marchewkę i chrupką cebulkę, do śmietany – sos dyniowy i wszystko posypaliśmy pietruszką. Wyszło niebo. N_i_e_b_o. Niebo i magia.

Te niezwykłe placki ziemniaczane mają dość specyficzny (i dość nieziemski) smak, który wymagać może pewnej dojrzałości kulinarnej. Jeśli całe życie jadłaś/jadłeś dania typowo polskie, jest szansa, że go nie zrozumiesz. Smak ten stanowi bowiem unikalne połączenie tego, co najlepsze w zimie, w plackach ziemniaczanych, zupie dyniowej i szarlotce.

Niecodzienne placki ziemniaczane zimową porą
 
Te niecodziennie placki ziemniaczane wymagają pewnej inwestycji czasu i energii. Jednak w momencie, gdy pierwszy kęs trafi do Twoich ust, nie będzie miało to znaczenia.
Autor:
Składniki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • ½ średniej cebuli
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki dynii pokrojonej w kostkę o boku około 1-2 cm
  • ½ szklanki dyni pokrojonej w kostkę o boku 4-7 mm
  • 1 łyżka cukru
  • śmietana kwaśna, dobrze wymieszana
  • ostra paryczka chili
  • natka pietruszki
  • cynamon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i umyć. Półtora utrzeć na tarce o drobnych oczkach (tej na placki ziemniaczane), drugą połowę na tarce o oczkach grubych. Marchewkę obrać i umyć, utrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka o grubości około 8-10mm. Wszystkie składniki wymieszać i osolić. Ja zawsze smakuję surową mieszankę, by określić, czy jest wystarczająco słona, ale nie polecam tego (bez plucia się nie obędzie, chyba, że lubisz surowe ziemniaki – niezdrowe!)
  2. Grubszą kostkę dyni ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody, tak, by zakrywała kostkę do połowy, mając na nią oko i wodę uzupełniając. Nie doprawiać. Gdy się gotuje, zajmij się resztą dyni. Gdy zmięknie, zmiksuj lub zblenduj do uzyskania jednolitego puree.
  3. Na patelni rozgrzać olej i dodać dwa, uprzednio zmiażdżone szeroką częścią noża, ząbki czosnku. Gdy staną się aromatyczne, dodać dynię. Na kuchence indukcyjnej smaż w temperaturze 160 stopni, na nieindukcyjnej – na średnim ogniu. Posól. Gdy czosnek zacznie brązowieć, wyrzuć go. Dążymy do tego, by dynia była ładnie zarumieniona, nawet zbrązowiana i miękka. Gdy nam się to uda, dodajemy cukier. Mieszamy patelnią, by dynia złapała cukier, a on sam się rozpuścił. Jeśli wyczuwalne są cztery smaki: dynia, czosnek, słoność i słodycz, odnieśliśmy pełen sukces. Pieczoną dynią łączymy z naszym puree z dyni. Sos gotowy.
  4. Do startej masy warzywnej dodajemy jajko, mieszamy i zaczynamy smażenie. Musimy smażyć placki na tyle długo, by wnętrze było miękkie i upieczone, a zewnętrze chrupiące. Ja zazwyczaj najpierw smażę na nieco niższej temperaturze (160 stopni), by upewnić się, że pozbyłam się surowości, a potem podnoszę temperaturę do 180 stopniach, by stały się chrupkie.
  5. Gdy się smażą, siekamy drobno chili oraz natkę pietruszki. Chili dodajemy do puree dyniowego, nie gotujemy ponownie.
  6. Podajemy po kilka placuszków na porcję. Na każdego nakładamy łyżeczkę sosu z dyni. Na to nakładamy małą łyżeczkę wymieszanej śmietany i posypujemy ją cynamonem. Całość dania posypujemy pietruszką.
Notatki
Sos ten będzie dobry do każdego mięsa, do jakiego pasuje rozmaryn, czyli do drobiu, dzikiego ptactwa, wieprzowiny czy ryby. Nie będzie dobry natomiast do wołowiny.
Wartości odżywcze
Kalorie: 632 Tłuszcze: 28.2g Nasycone: 9.6g Nienasycone: 18.6g Węglowodany: 86.9g Cukry: 19.g Sód: 1296.2mg Błonnik: 14.6g Białka: 13.7g Cholesterol: 122.9mg

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - wartości odzywcze

Alternatywne pomysły na podanie:

Wersja inspirowana kuchnią hinduską:

  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka przyprawy garam masala
  • kolendra (zamiast pietruszki)
  • sok z limonki

Zmiana w masie warzywnej: Na rozgrzanej suchej patelni upraż kmin (nie kminek!), aż stanie się aromatyczny. Dodaj go do masy warzywnej.

Zmiana w sosie dyniowym: Po zmiksowaniu dyni dodaj do niej łyżeczkę przyprawy garam masala.

Zmiana w sposobie podania: Pietruszkę zastąp grubo posiekaną kolendrą. Skrop całość sokiem z limonki.

Samodzielne danie główne:

Jako pojedyncze danie podawać z krewetką tygrysią lub królewską smażoną na masełku, umieszczoną na śmietance i skropioną kilkoma kroplami soku z limonki, posypaną pietruszką.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.