Na czym polega nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu

Gluten zły. Gluten dobry. Jeść. Nie jeść. Wydawać. Nie wydawać. Polska owładnięta jest dyskusją na temat glutenu do poziomu szaleństwa prawie. Dyskusją często wcale nie merytoryczną a emocjonalną. Wścibską. Oceniającą. Bez sensu.

Zamiast tracić czas na przekrzykiwanie innych lub bronienie swojego zdania, poświęc go na podniesienie swojego poziomu wiedzy na temat glutenu. Jest to najlepsza droga do podjęcia odpowiedniej dla Ciebie decyzji.

O nietolerancji glutenu pisałam już w artykulepod tytułem Co to jest gluten i gdzie występuje. Doszłam jednak do wniosku, że poniższy tekst powinien stanowić samodzielną sekcję. I oto jest.

Na czym polega nietolerancja glutenu?

Całe zamieszanie polega na tym, że system immunologiczny popełnia pomyłkę. Obecność gliadyny postrzega on jako atak i odpowiada produkcją przeciwciał. To powoduje wytworzenie chemikaliów zwanych cytokinami. One niestety powodują uszkodzenia kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za wchłanianie substancji odżywczych z jelit. W jaki sposób? Zdrowe kosmki jelitowe charakteryzują się bardzo dużą powierzchnią chłonną. Im większa, tym łatwiejsza jest absorpcja składników odżywczych. Przy wrażliwości na gluten i celiakii, występuje stan zapalny kosmków jelitowych. Łączą się one ze sobą, co bardzo zmniejsza ich powierzchnię chłonną.

I co z tego?

Ma to bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, takie jak niska absorpcja żelaza (może powodować anemię), kwasu foliowego (szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży), wapnia (ryzyko osteoporozy) i białek.

Zgodnie z informacjami pochodzącymi od Harvard Medical School, kobiety, u których nie leczono celiakii, mają częstsze zaburzenia cyklu miesiączkowego i mogą cierpieć na bezpłodność. Istnieją też badania wskazujące na zwiększone ryzyko zapalenia trzustki występujące u osób z celiakią. Nie jest jednak jasne, czy istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy tymi schorzeniami, czy są one spowodowane inną, wspólną, przyczyną.

Istnieją dowody świadczące o powiązaniach pomiędzy celiakią a innymi chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak cukrzyca typu 1.

Niektórzy naukowcy twierdzą, że szereg niegastrycznych symptomów związanych z nietolerancją glutenu może być spowodowany nadmiarem przeciwciał, jakie układ odpornościowy produkuje na skalę masową, szczególnie tych produkowanych w odpowiedzi na enzym w jelicie chudym zwany transglutamizyną. Przeciwciała podróżują do innych części organizmu poprzez układ krwionośny. Prawdopodobnie to one powodują czerwoną swędzącą wysypkę, opryszczkowe zapalenie skóry. Przypuszcza się też, że niektóre przeciwciała trafiają do mózgu i wywołują problemy neurologiczne, takie jak zaburzenie koordynacji ruchowej ciała, zwane ataksją czy neuropatia, która objawia się uszkodzeniami nerwów wywołującymi drętwienie i ból. Mogą też powodować nerwowość, trudności ze skupieniem i zaburzenia zachowania.

Dodatkowo, zgodnie z informacjami udostępnionymi przez McGill Office for Science and Society, stwierdzono pewne powiązania pomiędzy celiakią a występowaniem chłoniaków nieziarnicznych (typ choroby nowotworowej).

Czy mam panikować?

Nietolerancja glutenu

Jasne, że nie! Choć celiakia i inne formy nietolerancji glutenu nie uchodzą za choroby na tyle dochodowe, by warto było się nimi zajmować, życie z nietoleracją glutenu może być nie tylko proste, przyjemne, ale i pełniejsze niż tych, którzy gluten jedzą. Istnieją pewne badania wskazujace na to, że gluten upośledza pracę mózgu i systemu nerwowego, a więc nie jedząc glutenu będziesz myśleć jaśniej i bardziej sprawnie. A ceną jest kilka kromek chleba i talerz makaronu dziennie? Jak dla mnie – warto!

Zamiast panikować, poświęć czas, by dowiedzieć się więcej na temat glutenu i diety bezglutenowej. Oto linki do kilku naszych artykułów na ten temat, pisanych zarówno z punktu widzenia współczesnej nauki, jak i z naszego prywatnego:

Co to jest gluten i gdzie występuje?

Dieta bezglutenowa: dla kogo jest zalecana?

Jak dieta bezglutenowa zmieniła moje życie i co może zrobić dla Ciebie?

W razie jakichkolwiek pytań, skonktaktu się ze swoim lekarzem lub z nami! Upewnij się też, że zapisałeś/zapisałaś się na naszą listę mailingową (formularz po prawej stronie) by zawsze otrzymywać najświeższe informacje i najpyszniejsze bezglutenowe przepisy!

 

One thought on “Na czym polega nietolerancja glutenu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.