O nas, czyli czym są Kulinarne Eureki

Kulinarne Eureki - O nas

Cześć! Jesteśmy Aneta i Dawid, szaleńczo zakochana w sobie dwójka ludzi, która od 11 lat dzieli wspólne pasje, także do szeroko rozumianych kulinariów. Ten blog, Kulinarne Eureki, jest naszym małym kulinarnym królestwem, do którego zapraszamy Ciebie, by podzielić się nie tylko sprawdzonymi przepisami, które tworzymy sami lub wyszukujemy u najlepszych, ale także naszą wiedzą dotyczącą tematów odżywiania, zdrowia fizycznego i mentalnego oraz tworzenia fantastycznego życia.

Ostatnie pięć lat spędziliśmy podróżując po świecie.

A raczej mieszkając w różnych miejscach na świecie, w wielu krajach, na trzech kontynentach. Wszystko zaczęło się od tego, że zdecydowaliśmy się zrealizować największe marzenie naszego dzieciństwa (tak, okazało się, że jako dzieci marzyliśmy o tym samym!) i udać się do Australii. Tam, w Melbourne, spędziliśmy niezapomniane dwa i pół roku, pełne śmiechu i łez, radości i rozczarowań, pełne nowości, inności i ogromnego rozwoju. Tam też po raz pierwszy zjedliśmy wiele niesamowitych rzeczy, poznaliśmy nowe smaki, nowe przyprawy, nowe techniki gotowania. Tam też do końca otworzyły się nam oczy na obrzydliwość typowej polskiej kuchni w dzisiejszych czasach.

Kulinarne Eureki - Kolaż dań
Od lewej: Malezja – Dymione podbrzusze wieprzowe (błędnie tłumaczone na wędzony boczek, z którym nie ma NIC wspólnego!) podawane z sosem na bazie Sambal Oelek, kolendrą i, uwaga geniusz!, świeżym ogórkiem! Japonia – Takoyaki, czyli ciasto ziemniaczane z ośmiornicą w formie kulek, podane z ciemnym sosem sojowym i niesamowitym japońskim majonezem. Japonia – Sashi Don, czyli ryż, surowy łosoś, marynowane shitake, młody imbir i tofu oraz świeże sałaty. Korea – Młode ośmiorniczki w sosie własnym podane jako bentoo z kiełkami fasoli, pędami bambusa, ryżem i owocami.

Czuję już, jak jeżą Ci się włosy na głowie i szykujesz się do ataku na mnie. Nie trać energii. Jeśli tak jest, jeśli kochasz polską kuchnię z jej rozgotowanymi warzywami i słoiczkami majonezu w sałatkach, z kukurydzką, szyneczką i pieczareczką dodaną do wszystkiego dla lepszego smaku, z jej monotonią i szarością, nasz blog raczej nie jest dla Ciebie. To, co nam smakuje pewnie nie będzie Ci odpowiadało. Zamiast więc układać w głowie monologi na temat tego jak bardzo nie mamy racji, zrób sobie prosty test: Test Smaku Giemzy. Jego wyniki pokażą Ci, czy piszemy naszego bloga dla Ciebie czy też nie.

Jeśli więc nie jemy typowej polskiej kuchni, to co jemy?

I jakimi przepisami będziemy się z Tobą dzielić?! Australia zdecydowanie bardzo wpłynęła na nasz gust kulinarny, jemy więc bardzo dużo dań kuchni australijskiej, oczywiście nie tej rdzennej. Można ją opisać jako to, co najlepsze w kuchni europejskiej (szczególnie śródziemnomorskiej, choć także brytyjskiej), libańskiej, hinduskiej i szeroko pojętej azjatyckiej (tak, bo Azja to nie tylko Chiny a danie z ryżem i sosem słodko-kwaśnym nie musi być chińskie) spojone swoistą australijską filozofią opartą na filarach minimalnego wkładu pracy dla maksymalnych efektów, zachowywania jak największej ilości witamin i składników odżywczych i gotowania tak, by smakowało i w biegu i na wykwintnej kolacji. Czyli, gotuj szybko, zdrowo i zachwycaj.

Kulinarne Eureki - Motto

Dodatkowo, ponieważ ostatnie dwa lata mieszkamy na Bałkanach, od czasu do czasu jadamy dania typowo bałkańskie. Zamierzamy więc dzielić też mnóstwo przepisów z tego obszaru geograficznego, co może być dobrym pomysłem, gdyż Polacy zdają się Bałkanami fascynować.

Najbardziej ekscytujący dla Ciebie może być jednak fakt, że wszystkie nasze przepisy są BEZGLUTENOWE. Bez glutenu jemy już około pół roku (luty 2015) i uważamy, że zmiana diety była najlepszą decyzją kulinarna i life-stylową, jaką podjęliśmy. Jeśli jesteś ciekawy/ciekawa, jak dieta bezglutenowa zmieniła moje życie i co może zrobić dla Ciebie, super wiadomość – artykuł o tym już na Ciebie czeka!

W trakcie naszych podróży/naszej emigracji/naszej globalnej przygody odkryliśmy pewną zależność, dzięki której powołaliśmy do życia Kulinarne Eureki.

Wystarczy zmiana 1% otoczenia, by tworzyć otrzymywać zupełnie nowe rezultaty.

Polska jest krajem smutnym, pełnym złych, głupich i zakompleksionych ludzi (często z tytułem magistra, co nie gra żadnej roli), dla których ich identyfikacja jako dobrych i mądrych jest wszystkim, co mają (Świetny artykuł na ten temat: 5 cech polskiej mentalności, które ograniczają nasz potencjał). Krajem, w którym każdy obywatel ma mnóstwo potencjału, o którym nie wie, zajęty bronieniem swojej identyfikacji z zapałem godnym lepszej sprawy. I krajem, w którym – oczywiście – się je.

Jeżeli więc możemy zainspirować Ciebie, Twojego sąsiada czy współpracownika do tego, by zmienić, to, co podajesz do stołu (przysmaki z całego świata!), w jaki sposób Twoje dania się prezentują (cudownie!) i jak smakują (przepysznie!), to dzięki temu może zmienić się na lepsze Twój 1%. Zdrowy, szczęśliwy i spełniony człowiek tworzy lepsze rezultaty. Skupia się więcej na swoich marzeniach, na tym, co dobrego może zrobić dla siebie i innych. Jak może zmienić ten świat tak, by jego istnienie się liczyło. I uśmiecha się dużo więcej.

Jeśli więc naszymi przepisami możemy sprawić, że się uśmiechniesz, jeśli przygotowane danie sprawi, że zadowolony/zadowolona pogłaszczesz się po brzuszku i zatrzymasz na moment delektując się chwilą, znaczy, że razem wykonaliśmy dobrą pracę.

Witaj więc raz jeszcze na naszym blogu! Baw się dobrze! Zmieniaj życie na lepsze!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak to się stało, że Dawid jadł kacze języki, jak smakuje kangur, o tym, w co lubimy bawić się w kuchni i jakie mamy wykształcenie kulinarne, zapraszam do lektury sekcji FAQ Prywatnie.

Jeśli natomiast jesteś ciekaw, jak założyć bloga oraz masz pytania dotyczące Kulinarnych Eurek i ich zawartości, chcesz dowiedzieć się, co nas wyróżnia wśród innych i czy możesz korzystać z naszych zasobów, przeczytaj koniecznie FAQ Blogowo.

A jeśli sam/sama chcesz założyć bloga i nie wiesz, od czego zacząć LINK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.