Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy jest daniem bezglutenowym i wegańskim. Wyrzuciłam z niego wszystko to, moim zdaniem, rujnuje większość dobrych przepisów w Polsce, czyli nadmiar ciężkiej pracy, płatki owsiane, ryż, wszelkie kasze, niepotrzebne i źle dobrane przyprawy a także wszechobecne jajka, a wraz z nimi – potrzebę pieczenia. Zostawiłam to, co najlepsze – zieloną soczewicę, cebulkę, masło orzechowe i kilka ciekawych przypraw.

W efekcie, pasztet z zielonej soczewicy przygotowuje się w 30 minut i jest gotowy do uwaga – kolejna rzadkość w polskich przepisach – rozsmarowania na chlebku! Super smakuje z domowym bezglutenowym chlebem z ziarnami!

Masz ochotę spróbować?

Pasztet z zielonej soczewicy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Ten bezglutenowy wegański pasztet z zielonej soczewicy nie wymaga pieczenia! Jest gotowy z niecałe pół godziny i - nieziemsko pyszny!
Autor:
Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 szklanki wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli (lub więcej - do smaku)
  • sól do smaku
Przygotowanie
  1. Zieloną soczewicę przebierz, żeby upewnić się, że nie ma w niej innych ziaren, które mogłyby być źródłem glutenu i dokładnie opłucz.
  2. Czosnek przepuść przez praskę, zetrzej na tarce o małych oczkach albo drobno pokrój. Cebulkę pokrój dość drobno (ale nie poświęcaj na to za dużo czasu - i tak będzie zblendowana) i podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut.
  3. Dodaj listek laurowy i też go 'podsmaż' aż stanie się aromatyczny lub 2 minuty maksymalnie. Dodaj soczewicę i dwie szklanki wody oraz około ½ łyżeczki soli. Gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. Odczedź ziarna zachowując wodę. Ostudź. Do ostudzonej soczewicy dodaj masło orzechowe oraz ocet jabłkowy. Wszystko zblenduj na jednolitą masę w razie potrzeby dodając wywaru, w którym gotowała się soczewica. Dążysz do tego, by uzyskać 'smarowalną' konsystencję i smak, jaki Ci odpowiada. Możesz więc dodać więcej soli, pieprzu, masła lub octu, a nawet dowolnych ziół.
  5. I pasztet gotowy! Bez pieczenia. Bez długich godzin czekania. Ciesz się nim od razu.
Wartości odżywcze
Kalorie: 67 Tłuszcze: 2,1g Nasycone: 0,4g Nienasycone: 1,7g Węglowodany: 9g Cukry: 0,8g Sód: 3,2mg Błonnik: 1,5g Białka: 3,6g Cholesterol: 0g

Pasztet-z-zielonej-soczewicy-wartosciPasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy jest pysznym ‘smarowidłem’ na chleb (szczególnie domowy bezglutenowy chleb z ziarnami) i w ten sposób może stanowić samodzielne danie. Może być też wykorzystany jako podstawa do kanapek tradycyjnie polskich, z cebulką, ogórkiem kiszonym albo pomidorem albo takich bliższych naszemu sercu – ze świeżymi plasterkami jabłka albo z całą masą startej marchewki i świeżych ziół.

Pasztet z zielonej soczewicy

Podoba Ci się ten przepis? Zdradzę Ci, że w nadchodzących tygodniach będzie więcej tego typu pomysłów. Miej oczy szeroko otwarte, a jeśli chcesz mieć pewność, że nie przegapisz następnych przepisów zapisz się na nasz newsletter w boksie poniżej. A co Ty na to, że podzielisz ten przepis na Facebooku?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.