Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Pomidory nadziewane kasza jaglana

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną kojarzą mi się z prostym włoskim odpowiednikiem tego dania, pomidorami nadziewanymi ryżem, jednak wyniesionym na następny poziom. Może dlatego, że ich bazę smakową stanowią moje ulubione przyprawy hinduskie, może dlatego, że uwielbiam kaszę jaglaną, a może ujęły mnie całkowicie groszek i marchewka, których się tu nie spodziewałam.

Jak się może domyślacie, przepis na pomidory faszerowane kaszą jaglaną to kolejny przepis naszej nieocenionej wegańskiej kontrybutorki Ani. Znacie ją z takich przepisów jak falafel z kaszy jaglanej i marchewki, bakłażanów z zielonym pesto, tajska zupa z soczewicą czy imbirowy shot na wzmocnienie. Rozmawialiśmy ostatnio tu w Kulinarnych Eurekach, Ania, Dawid i ja, o tym, jak wiele możliwości dają dania z warzyw. Jeśli jest się weganem, czy wegetarianinem, można jeść je jako samodzielne posiłki. Ale jeśli się nie jest – nie trzeba! Zdecydowana większość dań warzywnych, jakimi się tu z Tobą dzielimy, stanowi wspaniały dodatek do mięs – zamiast tradycyjnych polskich ziemniaków i surówki. Bardzo chcemy zachęcić Cię do takiego o nich myślenia.

Pomidory nadziewane kaszą jaglaną

Wracając do naszego dania… Poniższy przepis na pomidory faszerowane kaszą jaglaną jest na cztery osoby. Lub nawet na więcej, jeśli pomidory są naprawdę duże. Wartość kaloryczna przedstawiona jest dla jednej porcji składającej się z dwóch pomidorów.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Składniki
  • 8 pomidorów
  • 2 cebule
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy garam masala
  • chili - dobierz proporcje w zależności od stopnia ostrości, jaki lubisz
  • sól, pieprz
  • 200g suchej kaszy jaglanej
  • 2 małe marchewki
  • 1 szklank1 mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotujemy nadzienie: Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej (zgodnie z czasem na opakowaniu. Może być leciutko rozgotowana ale nie może być papką.
  2. Myjemy marchew i gotujemy (nie rozgotowujemy, na chrupko raczej niż miękko) w skórce. Kroimy w kostkę wielkości groszku.
  3. Cebulę drobno siekamy.
  4. Czosnek i imbir kroimy bardzo drobno lub robimy pastę w blenderze.
  5. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy imbir i czosnek, podsmażamy minutę. Dodajemy marchew i przyprawy. Mieszamy.
  6. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kaszę i sok z limonki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
  7. Pomidory należy umyć dokładnie. Jeśli mają szypułki to nie odrywamy ich - stanowią element dekoracyjny i mogą dodać daniu aromatu. Odkrajamy górę z szypułką, wyjmujemy z pomidora pestki. Następnie smarujemy środek pomidora oliwą i faszerujemy kaszą tak, żeby wystawala z pomidora. Następnie przykrywamy odciętym 'daszkiem'.
  8. Układamy na blasze do pieczenia. Posypujemy solą, pieczemy w 175 stopni ok. 20 minut. Uważaj, żeby pomidory nie popękały - jeśli widzisz, że zaczynają, zmniejsz temperaturę.
  9. Po wyjęciu z piekarnika dzielimy na porcje po 2 pomidory na osobę. Posypać świeża kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 372 Tłuszcze: 10,1g Nasycone: 1,1g Nienasycone: 9g Węglowodany: 62,5g Cukry: 12,7g Sód: 39,3mg Błonnik: 11,5g Białka: 11g Cholesterol: 0g

Pomidory nadziewane kasza jaglana

Analizując ten przepis, doszłyśmy do wniosku, że niekażdy będzie miał w domu garam masale. Ania śpieszy więc z pomocą podając alternatywę: Mieszankę przypraw do tego dania możesz przygotować sam/sama. Wymieszaj ze sobą: po 1 płaskiej łyżeczce kuminu, ziaren kolendry i kurkumy, dodaj pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki goździków – zgnieć wszystko w moździerzu i gotowe! Jeśli natomiast nie masz wymienionych tu przypraw, możesz użyć gotowego żółtego curry. Musiałyśmy mocno negocjować ten zapis, bo ja (Aneta) nie znoszę tej przyprawy. Nie cierpię. Ale dla tych, którzy lubią, jest to alternatywa. Tylko proszę, przy najbliższej okazji zróbcie mieszankę Ani albo kupcie garam masale i poczujcie różnicę!

Kilka innych wskazówek:

1. Marchewka będzie jeszcze lepsza, jeśli zamiast gotować, pokroisz ją w kostkę, wyłożysz na blaszcze do pieczenia, lekko polejesz oliwą z oliwek, osolisz i zapieczesz.

2. Kaszę jaglaną możesz zastąpić quinoa. Jeśli masz uczulenie na gluten bądź jednak ostrożny/ostrożna, gdyż teoretycznie guinoa jest bezpieczna, my natomiast jej nie tolerujemy.

Pomidory nadziewane kaszą jaglaną

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną są pyszne jako danie główne, z dodatkiem surówki z sałaty zielonej, świeżego ogórka i rzodkiewki, polanej winegretem.

Oczywiście, można je także zaserwować jako dodatek do kurczaka w dowolnej formie czy białej ryby. Świetne są także na drugi dzień, jaki zimny lunch do pracy.

 

Podoba Ci się ten przepis? Może podzielisz go na Facebooku? Zawsze będziesz mieć go pod ręką, zainspirujesz znajomych a nam pomożesz rosnąć! Dziękujemy za każdego share’a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.