Przepyszna zupa dyniowa

 

Zupa dyniowaZupa dyniowa jest naszym ulubionym przysmakiem na długie zimowe wieczory. Wypróbowawszy wiele przepisów, stworzyliśmy swój własny jeszcze mieszkając w Australii. Gotujemy według niego już od 3 lat i nadal nie możemy się doczekać kolejnej porcji. Zupa jest pełna dyniowatości i przypraw, rozgrzewa i otula, wypełniając cały dom swoistą magią. My jemy ją dość pikantną, więc zimno nam niestraszne!


Przepyszna zupa dyniowa
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Zupa dyniowa jest niezwykle prosta do przygotowania i bardzo treściwa. W niewielkiej porcji kryje się mnóstwo smaku i... ciepła, gdyż przyprawy bardzo rozgrzewają! Jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami, ogranicz ilość chili.
Autor:
Składniki
  • około 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 papryczki chili, pokrojone w drobne paseczki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone płaską częścią noża
  • 3 cm imbiru, drobno posiekane
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • ewentualnie śmietana do gotowania 30% oraz listki kolendry lub migdały
Przygotowanie
  1. Przymierzyć ilość dyni do wielkości patelni i zdecydować, czy będziemy smażyć całość naraz czy w dwóch lub trzech partiach. W zależności do tego rozdzielić chili, czosnek i imbir.
  2. Na gorącej patelni z odrobiną oleju przesmażyć przez moment czosnek, imbir i chili. Dodać dynię i smażyć około 7 - 10 minut, w połowie soląc. Dążymy do tego, by dynia się lekko zbrązowiała. Gdy przesmażymy całość, wrzucić do garnka i zalać około szklanką wody. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut aż dynia zmięknie.
  3. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładką masę. Odstawić do lekkiego wystygnięcia. Posmakować, ewentualnie dodać odrobinę soli, cukru lub miodu.
  4. Można podawać ze śmietaną i posypane kolendrą lub migdałami.
Wartości odżywcze
Kalorie: 174 Tłuszcze: 9.8g Nasycone: 1.6g Nienasycone: 8.2g Trans: 0g Węglowodany: 22.3g Cukry: 8.9g Sód: 402mg Błonnik: 7.4g Białka: 3.2g Cholesterol: 0g

 

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa - wartości odżywcze

Czasami dynię należy kupić całą. Czasami – po prostu nie można się oprzeć jej urokowi i kupuje się całą z wyboru. Jeśli masz w domu dużo dyni i zastanawiasz się co z nią zrobić i podoba Ci się ten przepis, sprawdź także hummus fasolowo-dyniowy. Jego unikalny korzenno-dyniowy smak na pewno będzie Ci odpowiadał!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.