Pyszne surówki Z kapusty w słodko-pikantnym sosie azjatyckim

Surówki z kapusty - tytuł

Kapusta jest bardzo zdrowa, nie tylko ta kiszona. Zawiera bowiem cały zestaw istotnych dla nas mikroelementów i witamin. Dlatego też stanowi ona nieodłączny składnik naszej diety. I wiesz co? Wcale a wcale nie jest nudna! Wręcz przeciwnie – na bazie surówki z kapusty wybieramy się w podróże kulinarne dookoła świata. Dziś zapraszam Cię na jedną z nich – do słodkiej i pikantnej Azji kontynentalnej.


Pyszne surówki Z kapusty w słodko-pikantnym sosie azjatyckim
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Nóż idzie w ruch, gdy siekasz warzywa na drobne kawałki i rozgniatasz orzeszki. W tym czasie marynata nabiera niesamowitego smaku, którym obdziela wszystkie składniki. Jeśli lubisz kolorowe, świeże i zdrowe jedzenie, ta surówka jest stworzona dla Ciebie!
Autor:
Składniki
  • 1 ½ szklanki bardzo drobno posiekanej kapusty białej
  • 2 marchewki pokrojone w około 3 cm zapałki
  • ⅔ czerwonej papryki, pokrojonej (przyznaję, nie wiem, jak to wyjaśnić, więc powiedzmy, że…) w zapałki
  • 2 łyżki słonych orzeszków ziemnych, lekko rozdrobnionych i stostowanych na suchej patelni
  • 2 łyżki grubo posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 papryczki chili, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki imbiru, drobno posiekanego
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki od miodu do końca listy wymieszać. Podczas gdy my będziemy robić naszą surówkę, sosik nabierze magicznych właściwości smakowych.
  2. Warzywa (kapustę, marchew, czerwoną paprukę i liście kolendry) kroimy zgodnie z instrukcjami podanymi wyżej. Kapustę, marchewkę oraz paprykę mieszamy razem w misce i zalewamy połową sosu. Dokładnie mieszamy i smakujemy, czy sosu jest wystarczająco. Powinno się odczuwać jego smak jednak składniki nie powinny w nim pływać. Jeśli uważasz, że sosu jest za mało, trochę go dodaj.
  3. Podawaj surówkę na osobnych talerzykach, każdą porcję posypaną liśćmi kolendry i orzeszkami.
Wartości odżywcze
Kalorie: 158 Tłuszcze: 7.3g Nasycone: 0.8g Nienasycone: 6.5g Węglowodany: 21.6g Cukry: 13.7g Sód: 131.1mg Błonnik: 5.1g Białka: 4.7g Cholesterol: 0g

 

Surówki-z-kapusty-1

Surówki z kapusty - wartości odżywcze

Inne odsłony surówki z kapusty:

Bardzo lekkie śniadanie lub brunch:

Surówka stanowi samodzielne danie.

Lekkie śniadanie lub brunch:

Podaj surówkę zawiniętą jako nadzienie w naleśniki kukurydziane z lnem. Świetne do zjedzenia w domu (sztućcami) jak i jako danie na wynos (nawet w biegu)! Nie trzeba podgrzewać a zwiniętego w rulonik naleśnika je się bardzo przyjemnie!

Mniej lekkie śniadanie lub brunch:

Jeśli potrzebujesz więcej energii i potencjalnie wysiłku myślowego, wzbogać danie w białko! Podaj surówkę jako dodatek do naleśników kukurydzianych z lnem zapiekanych z serem żółtym. Przepyszne!

Oczywiście surówkę można też podawać do obiadu. Upewnij się w takim wypadku, że będzie się dobrze komponować z pozostałymi składnikami. Jeśli masz wątpliwości, podaj ją jako przystawkę.

2 thoughts on “Pyszne surówki Z kapusty w słodko-pikantnym sosie azjatyckim

  1. I kolejne danie do wypróbowania 😀 Chociaż w moim przypadku pewnie będzie bez kolendry i bez chili, ale mam nadzieję, że i tak zostanie smaczne 🙂

    1. Namawiam na użycie kolendry i chili, choćby w małej ilości i do dodania osobno, na próbę, jeśli nie chcesz by stanowiły wyraźny akcent w surówce. Są bardzo zdrowe i stanowią esencję azjatyckości!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.