Ragu z czerwonej soczewicy

Ragu z czerwonej soczewicy

Spaghetti z ragu z czerwonej soczewicy czasami wzywa mnie w pochmurne popołudnia i zapracowane poranki. Mam na nie wówczas tak wielką ochotę, że rzucam wszystko i idę je przygotować. Najbardziej lubię wersję z makaronem kukurydzianym odsmażonym na oliwie z odrobiną sosu. Jest prawie tak smaczne jak najlepsze spaghetti bolognese i ma tę przewagę, że jest wegetariańskie (a jeśli wykluczysz mleko i parmezan z przepisu, to i wegańskie).

Jeszcze niedawno powiedziałabym, że to niemożliwe!

Ragu z czerwonej soczewicy

A jednak. Ragu z czerwonej soczewicy jest naprawdę pyszne.

Jego dodatkowym atutem jest to, że jeśli podobnie jak ja masz zawsze w domu pomidory w puszce albo w kartoniku, parmezan a także suszoną soczewicę i – oczywiście – makaron, możesz w krótkim czasie i bez wychodzenia z domu (w jesienną słotę) przygotować pyszną kolację (albo obiad).

Ragu z czerwonej soczewicy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Spaghetti z ragu z czerwonej soczewicy to pyszne wegetariańskie danie, które w niczym nie ustępuje jego mięsnej wersji. Po prostu pycha!
Składniki
  • 300g makaronu kukurydzianego
  • ½ szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • ¾ szklanki wody
  • ½ kartonika sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz cayenne
  • ½ marchewki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 duża łodyga selera
  • 1 liść laurowy
  • liscie świeżej bazylii
  • 2 łyżki parmezanu do przybrania
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Pamiętamy o umyciu ich. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, trzemy na tarce lub też kroimy. Marchewkę obieramy i kroimy drobniutko. Podobnie postępujemy z selerem.
  2. Czerwoną soczewicę opłukujemy, żeby usunąć ewentualne śladowe osady glutenu na niej.
  3. Na patelni podgrzewamu oliwę i przechodzimy do smażenia cebuli. Gdy zacznie mięknąć dodajemy czosnek. Doprawiamy papryką, pieprzem cayenne i liściem laurowym i ogrzewamy około 2 minuty, często mieszając, aż staną się aromatyczne.
  4. Wrzucamy seler i marchew, zalewamy sosem, dodajemy lentilki i - ewentualnie - wodę. Sos będzie się gotował około 20-35 minut, w zależności od soczewicy. Po prostu go smakuj. Nie rozgotowuj.
  5. Gdy ocenisz, że sos jest prawie gotowy, ugotuj makaron. Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale upewnij się, że makaronu nie rozgotujesz. Al dente jest dużo lepszy.
  6. Pod koniec gotowania sosu dodaj do niego także oregano. Po około 3 minutach po podaniu oregano, wyłącz sos i dodaj mleko. Dokładnie wymieszaj. Nie musisz znów gotować.
  7. Liście bazylii ułóż na dłoni, klaśnij, żeby wydobyć z nich olejki aromatyczne i dodaj do sosu.
  8. Danie jest gotowe do podania.
Wartości odżywcze
Kalorie: 519 Tłuszcze: 13.8g Nasycone: 2.9g Nienasycone: 10.9g Węglowodany: 79.8g Cukry: 6.8g Sód: 409.1mg Błonnik: 7.1g Białka: 19.7g Cholesterol: 5.2mg

Ragu z soczewicy

W którejś niedzielnej porcji inspiracji dzieliłam się z Tobą przemyśleniami o tym, żeby jedzenie łączyć ze sobą w taki sposób, by się nawzajem wspierało. Efektem tego nowego myślenia jest duża ilość marchewki w tym ragu. Marchewka wspomaga trawienie a więc w naturalny sposób powinna pomóc na ciężkostrawność soczewicy. Dodatkowo, podnosi walory smakowe całego ragu z czerwonej soczewicy.

Ragu z czerwonej soczewicy

Są takie dania, które są jeszcze lepsze odgrzewane niż na świeżo. Nie mówię zdrowsze. Mówię rozpustnie lepsze. Uwielbiam, jak mi trochę sosu zostaje – no dobra, zawsze robię trochę więcej sosu niż mi trzeba… żeby następnego dnia ugotować świeży makaron, odgrzać sos na dużej ilości pysznej oliwy z oliwek, wrzucić makaron, zasypać toną parmezanu i wszamać z radością! Robię to do południa i popijam dużą ilością wody i dzięki temu mam dużo energii cały dzień!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel go na Facebooku. Nie tylko łatwo Ci będzie go znaleźć, ale także zainspirujesz do lepszego gotowania znajomych.

Dziękujemy za każdego share’a! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.