Rolada dyniowa z pesto

Rolada dyniowa z pesto

Po wielkim powodzeniu przepisu na domowy chleb bezglutenowy z ziarnami coś do nas dotarło. To, że my nie jemy chleba i że za nim nie tęsknimy, nie znaczy, że inni czują podobnie. Chleb odgrywa przecież w polskiej kulturze i w polskiej kuchni rolę ogromną. I tak, jak obiecałam w cotygodniowej porcji inspiracji, umieszczam kolejny przepis na chleb. I – tak jak obiecałam – nie będzie to przepis nudny i meh a wyjątkowy. Rolada dyniowa z pesto.

Ten przepis będzie nieco inny niż zazwyczaj, bo skończy się produktem nieco innym dla osób, które jedzą gluten i dla tych, które z niego zrezygnowały. Rolada dyniowa z pesto glutenowców będzie bardziej miękka i puszysta. Rolada bezglutenowa jest bardziej ‘przysadzista’, sucha, ale za to… wyładowana witaminami grupy B. Zachęcam osoby bezglutenowe do upieczenia jej także z mąki bezglutenowej białej – wówczas postępujcie jak glutenowcy 🙂

Rolada dyniowa z pesto

Rolada dyniowa z pesto
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Rolada dyniowa z pesto w dwóch i pół wersji: jednej dla osób jedzących gluten i drugiej i pół dla osób go nie tolerujących. Dlaczego i pół? Bo mamy dwa rodzaje mąk do wyboru: albo jaglaną i gryczaną albo bezglutenową mieszankę mąk białych.
Składniki
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 30g masła
  • 1 szklanka zmielonej w blenderze kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • (lub dla glutenowców: 2 szklanki mąki tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżki mleka
  • ⅓ szklanki pesto z bazylii (ja używam zakupionego w Lidlu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie
  1. Rogrzej piekarnik do 210 stopni lub 190 z termoobiegiem.
  2. Dynię ugotuj w niewielkiej ilości wody, około 10-12 minut aż zmięknie. Dokładnie odsącz i włóż spowrotem do garnka. Ugnieć z masłem na puree.
  3. Mąkę (glutenowcy) lub obie mąki (bezglutenowcy) wymieszaj z proszkiem do pieczenia w średniej miseczce. Dodaj do niej puree z dyni i mleko, najpierw pół. Zagnieć. Dodaj kolejną część i tak dodawaj aż do otrzymania miękkiego ciasta, które się trzyma i nie klei jak szalone.
  4. Ciasto przełóż na oprószoną mąką powierzchnię. Rozwałkuj je na prostokąt około 1cm grubości.
  5. Rozwałkowane ciasto posmaruj lekko oliwą (pozostaw około 2 cm od jednego dłuższego boku nieposmarowane), żeby uchroniła pesto od wnikania w ciasto (ja tego nie zrobiłam i żałowałam). Na oliwę rozsmaruj pesto.
  6. Zwijaj roladę rozpoczynając od dłuższego boku posmarowanego pesto aż do drugiego końca. Dla bezglutenowców może to być nieco problematyczne, ale dacie radę!
  7. Przełóż ciasto na pergamin do pieczenia i na blaszkę, w miarę możliwości tak, by zwinięcie było na dole. Posmaruj od góry mlekiem, by ciasto nabrało połysku (efekt będzie dużo lepszy u glutenowców).
  8. Posyp od góry siemieniem lnianym (można też solą morską) i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni od góry, a kiedy w nie pukniesz wyda głuchy dźwięk. Zostaw w piekarniku przy otwartych drzwiczkach jeszcze 5 minut a potem wyjmij i schłódź kompletnie.
Wartości odżywcze
Kalorie: 199 Tłuszcze: 5,9g Nasycone: 2,4g Nienasycone: 3,5g Węglowodany: 32,3g Cukry: 1,6g Sód: 343,8mg Błonnik: 5,2g Białka: 5,6g Cholesterol: 8,4mg

Rolada dyniowa z pesto

Rolada dyniowa z pesto znakomicie się mrozi. Wystarczy, że dokładnie owiniesz ją plastikową folią lub schowasz do torby do mrożenia i świetnie przechowa się aż do miesiąca czasu. By ją odmrozić, wystarczy wyjąć ją z zamrażalnika, odpakować i albo pozostawić do odmrożenia na blacie w kuchni, albo zrobić to w piekarniku, w 180 stopniach z termoobiegiem albo 200 bez. Około 20 minut powinno wystarczyć, by cała się ogrzała.

Rolada dyniowa z pesto

Czemu upiekłam tę roladę? Uwielbiam zupę dyniową. Gdy jeszcze jedliśmy gluten, zawsze podawaliśmy ją z grzankami ze stopionym serem żółtym, gorące, chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku i pełne smaku. Ogromnie mi tego brakowało, ale nie upiekłabym tradycyjnego chleba w wersji bezglutenowej tylko po to. Wtedy to wyszperałam inspirację do tego przepisu. Rolada sprawdziła się świetnie.

Następnego dnia rano Dawid powitał mnie bardzo nietypową jajecznicą. W jej środku umieścił tę roladę właśnie. Ta bezglutenowa jest ciężka i trochę sucha więc wilgoć jajecznicy super jej posłużyła. Jutro na śniadanie będziemy natomiast jeść granki z tej rolady z zapiekanym serem. Nie mogę się doczekać!

Rolada dyniowa z pesto

Podoba Ci się ten przepis? Masz ochotę z nim poeksperymentować? Zastąpić dynię słodkim ziemniakiem? A może zamiast zielonego dodać czerwone pesto? Fajnie by było mieć ten przepis pod ręką, dlatego polecam podzielić go na Facebooku! Znajdziesz go łatwo na swoim wallu (ja zawsze tak robię!) a i znajomych zainspirujesz 🙂

Buziaki,

Aneta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.