Rożki sushi z indykiem

Rozki sushi z indykiem

Tak jak pisałam w Cotygodniowej Porcji Inspiracji,  rożki sushi z indykiem to kulinarne ucieleśnienie Australii, z jej wspaniałym mięsem, niesamowitymi połączeniami smaków, łatwością wykonania, która jest ukryta pod niesamowitością prezentacji, wpływami azjatyckimi, po prostu wow! Rożki sushi z indykiem to danie, które przygotowując ocenialiśmy na maksymalnie 7/10, jedząc je natomiast oszaleliśmy z radośći. 10/10.

Rożki sushi z indykiem jedliśmy z tajnym składnikiem, dzięki któremu tak naprawdę nabrały one pełnego charakteru. Oczywiście, podzielimy się z Tobą także przepisem na ten tajny składnik, którym jest azjatycki sos śliwkowy. Kwestia z nim jest taka, że pełne docenienie jego smaku wymaga albo bardzo dużej otwartości kulinarnej, dużej dojrzałości smaków, albo rozwiniętej pately smaków azjatyckich. W Polsce nie jest zbyt łatwo sobie taką wyrobić, dlatego ostrzegam, że sos sam w sobie może wydać Ci się nieco dziwny – albo przepyszny albo odwrotnie. Dlatego też jako alternatywę dla niego miej pod ręką tamari (bezglutenowy sos sojowy). Także z tamari rożki sushi z indykiem są wyśmienite.

Rozki sushi z indykiem

Rożki sushi z indykiem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Rożki z sushi to danie, w którym bardzo łatwo się zakochać. Niesamowite połączenie smaku wodorostów i indyka, otulone delikatnością awokado i chrupkością marchwi. Idealne z sosem śliwkowym - a dla niewprawionych fanów kuchni azjatyckiej - z sosem sojowym tamari (nie zawiera glutenu).
Składniki
  • 200g ryżu do sushi
  • ⅕ szklanki octu ryżowego
  • 200-300g filetów z piersi indyka
  • 4-6 płatków wodorostów nori, przeciętych na 4 mniejsze kwadraty
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 marchewki
  • ¾ awokado
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • 4 łyżki sosu śliwkowego
Przygotowanie
  1. Jeśli będziesz jeść rożki sushi z indykiem z azjatyckim sosem śliwkowym, zacznij od przygotowania sosu. Alternatywnie po prostu użyj sosu tamari.
  2. Przygotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Opłukanie go jest bardzo ważne, dlatego upewnij się, by zrobić to co najmniej 3 razy. Potem gotuj i 'leżakuj' ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pamiętaj, by na koniec dodać ocet ryżowy i dokładnie wymieszać.
  3. Upraż sezam aż lekko zbrązowieje.
  4. Marchewkę pokrój w cienkie zapałeczki, awokado podobnie (oczywiście w nieco grubsze kawałki).
  5. Szczypiorek umyj i przekrój na 3 wszerz. Nie siekaj - zostaw długie łodyżki.
  6. Pierś z indyka pokrój na około centymetrowe płaty i usmaż saute, czyli na tłuszczu, z niewielką ilością soli i z pieprzem. Smaż aż mięso lekko zbrązowieje - to w kolorze jest smak. Po ostudzeniu pokrój w cienkie paski - grubsze od marchewki i awokado ale nadal małe.
  7. Na macie do zwijania sushi, albo, jeśli jej nie masz, na czystej desce, rozłóż kwadracik nori. Jeśli Twój ryż jest już gotowy, nałóż niewielką jego na ⅔ kwadracika - zacznij od małej łyżeczki (po zwinięciu pierwszego rożka będziesz wiedzieć, czy to nie za mało/za dużo), zostawiając jeden cały bok wolny. To nim będziemy sklejać rożki. Namocz ręce, by rozprowadzić ryż po wodoroście. Tak jest o wiele łatwiej, nie klei się.
  8. Ryż posyp sezamem. Ułoż na ryżu kilka zapałek marchewki, awokado, szczypiorek i indyka. Lekko namocz część nori bez ryżu by się lepiej kleiła.
  9. Zwiń całość tak, by uformować rożek. Wyobraź sobie, że prawy dolny róg (ten bez ryżu) to oś, wokół której się poruszasz. Chwyć za nori, ściśnij w nim składniki i zawiń do końca wokół tej osi. Możesz poćwiczyć 'na sucho'.
  10. Nic się nie przejmuj, jeśli pierwszy rożek Ci nie wyjdzie. Mi też nie wyszedł, nałożyłam za dużo 'nadzienia'. Przed Tobą około 20 rożków, więc nabierzesz wprawy.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 3 Kalorie: 552 Tłuszcze: 16,9g Nasycone: 3,2g Węglowodany: 73,4g Cukry: 2,3g Sód: 218,7mg Błonnik: 5,4g Białka: 25,3g Cholesterol: 54,2mg

Rozki sushi z indykiem

W tabeli wartości odżywczych nie uwzględniłam nori. Mój kalkulator uparcie nie wie co to jest i jak ma to policzyć. Zwróć jednak uwagę, że nawet bez nori danie to jest pełne substancji odżywczych. Mnie najbardziej cieszy żelazo i wapń.

Jeśli jesz rożki z tamari, wzbogać ich smak także o wasabi (zieloną ostrą pastę chrzanową z Japonii) oraz o marynowany imbir, który nie tylko jest pyszny, ale także świetnie czyści paletę i pozwala za każdym razem od nowa cieszyć się smakiem. Rożki po prostu mocz w sosie sojowym, tak, jakby to było zwykłe sushi.

Jak widzisz, nie ma też przepisu na azjatycki sos śliwkowy. Ma on tak wiele zastosowań, że postanowiłam umieścić go w osobnym poście. Wystarczy więc, że klikniesz tutaj i go znajdziesz. Podobnie jak w wypadku sosu sojowego, rożki wystarczy moczyć w sosie śliwkowym, żeby nadać daniu zupełnie nowego wymiaru. W tym zestawieniu my zrezygnowaliśmy zarówno z wasabi, jak i z imbiru.

Jeśli się zastanawiasz, czy przepis ten sprawdzi się także z kurczakiem – tak, sprawdzi się. Indyk nadaje mu pewnej subtelności, jakiej kurczakowi brak, jednak obie wersje będą bardzo smaczne.

Rozki sushi z indykiem

Uwielbiam w tym przepisie to, że sushi z indyka jest świetne zarówno zaraz po zrobieniu, jak i na drugi dzień. Można więc przygotować go więcej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na lunch.

Zdradzę Ci też pewien sekret – rolki sushi robi się szybciej i łatwiej niż rożki. Jeśli więc spieszysz się, nie dajesz rady rożkom, czy też po prostu uwielbiasz rolki, po prostu zwiń sushi w sposób tradycyjny. My testowaliśmy obie wersje i obie są równie pyszne. Cytując Dawida: jest to jedyne sushi jakie smakuje z dodatkiem nori. Tak, Dawid jest wielkim fanem sushi ‘niezwijanych’ takich jak nigiri czy kulki ryżowe 😉

 

Podoba Ci się ten przepis? Planujesz go wykonać, żeby zachwycić siebie, rodzinę czy przyjaciół? Prosimy, podziel go na Facebooku! Dziękujemy za każde podzielenie.

A czy polubiłeś już naszą stronę na Facebooku?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.