Sernik brownie

Sernik brownie

Ten sernik brownie to kolejne wspomnienie Australii i jej niesamowitego podejścia do kuchni, gdzie niewielkim nakładem pracy tworzy się smakowite dania, które cieszą podniebienie i oko. Jak sama nazwa wskazuje łączy to co najlepsze w serniku, jego aksamitność, delikatność, słodką kwaśność z tym, co najlepsze w brownie – wilgotną słodycz z odrobiną soli. Ponieważ brownie robimy z gorzkiej czekolady, jest w nim też odrobina gorzkości i dzięki temu największy sekret gotowania – harmonia czterech smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego jest zachowana. Efekt – palce lizać!

W oryginale sernik ten nazywa się ‘sernikiem marmurkowym’ i wyszperałam go z mojej ukochanej, jakże cenionej, jednej z niewielu jakie przywiozłam ze sobą do Europy australijskiej gazety z przepisami o tytule ‘Good Food’. W przepisie zmieniłam tylko mąkę tradycyjną na bezglutenową. Nic więcej nie musiałam robić. Jest idealny.

sernik brownie

5.0 from 1 reviews
Sernik brownie
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Sernik brownie jest tak w prosty w przygotowaniu, że w 15 minut znajdzie się w Twoim piekarniku. Zachwyca i dorosłych, i dzieci, i łasuchów, i tych którzy przy słodyczach zachowują zimną krew.
Autor:
Składniki
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 260g cukru
  • 5 jajek
  • 110g mąki bezglutenowej (3/4 szklanki)
  • 400g serka tyou Philadelpia
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 z termoobiegiem lub 180 bez.
  2. Blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłóż pergaminem do pieczenia.
  3. Przygotuj masę brownie: W kąpieli wodnej (w garnek poniżej wlewasz wodę i gotujesz ją na kuchence, wstawiasz do niego miskę, która nie dotyka wody, ale się nagrzewa) rozpuść czekolady i masło i wymieszaj na gładką masę. Zdejmij z ognia i ostudź. Gdy się studzi zajmij się masą serową.
  4. Przygotuj masę serową: Mikserem ubij ze sobą serki, 2 jajka i ½ szklanki cukru aż masa stanie się puszysta i kremowa.
  5. Powrót do masy brownie: Mikserem ubij 3 jajka i pozostały cukier (popatrz: nie oddzielamy białek od żółtek! Żadnego kogla-mogla, żadnej sztywnej piany - wszystko naraz!) aż staną się zwięzłe i kremowe. Masa zmieni kolor na jaśniejszy. Wlej do tego czekoladę i dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę przez sitko i wmieszaj łyżką w masę. Nie miksuj. Nie musisz dążyć do perfekcji, małe grudki są ok.
  6. Na blaszkę przelej ¾ masy czekoladowej. Jest ona raczej gęsta, więc może musisz ją przełożyć. Wyrównaj powierzchnię. Na to wylej masę serową. Postukaj blaszką o blat, żeby masy się 'ułożyły'.
  7. W losowe miejsca nałóż pozostałą masę brownie. Nożem albo wykałaczką wykonaj kilka chaotycznych spiralnych ruchów, żeby obie masy wymieszać i stworzyć efekt marmuru.
  8. Piecz przez około 35-45 minut aż środek ciasta będzie 'ściągnięty' a nie płynny. Studź w uchylonym piekarniku. Dzięki temu brownie stwardnieje a sernik nie opadnie.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 18 Kalorie: 329 Tłuszcze: 21,3g Nasycone: 12,4g Nienasycone: 8,9g Węglowodany: 32,8g Cukry: 26,8g Sód: 103,6mg Błonnik: 0,8g Białka: 4,3g Cholesterol: 100mg

Sernik brownie

Pomimo iż na obiad były meksykańskie soft tacos z mięsem mielonym i wydawało się, że nic już nie zjemy przez długie dni, sytuacja szybko przybrała nowy obrót gdy zaserwowałam ten sernik brownie. Zniknął z naszego stołu bardzo szybko. Może trochę zbyt szybko 😉 W lodówce uchował się jego ostatni kawałeczek. I po raz pierwszy nie wiem, czy bardziej smakowała mi masa czekoladowa czy serowa. Jest to baaaardzo do mnie niepodobne bo zazwyczaj mam tę jedną, ulubioną. Poczekaj, zapytam Dawida, jaka mu bardziej smakowała 😉 Wstępnie miał zagłosować na ciemną, ale jednak mówi, że najbardziej obie razem!

Sernik brownie

Ponieważ zostało mi trochę masy, wypełniłam ją dwie małe kokilki i dzięki temu mieliśmy ‘osobiste’ porcje. Sernik brownie może być więc podawany także w formie spersonalizowanej, podzielony na mniejsze foremki, np. z dodatkiem bananów, bakalii czy dżemu dla osób, które uwielbiają barokowe słodkie przekąski, pełne wszystkiego. A jeśli naprawdę chcesz się ‘zasłodzić’ w duchu przysmaków, może wypijesz do tego apple pie smoothie?

Sernik brownie

Podoba Ci się ten przepis na sernik brownie? Podziel się nim na Facebooku! Nie tylko o nim nie zapomnisz, ale i zwiększysz swoje szanse zjedzenia go, bo albo sam/sama go w końcu upieczesz, albo może to zrobić ktoś z Twoich znajomych (oczywiście zakładając, że zdąrzy Cię zaprosić nim ciasto zniknie!)

Dziękujemy za każde podzielenie!

2 thoughts on “Sernik brownie

  1. OMG robię, miałam robić owsiane ciasteczka, ale mi sie nie chce bawić dzisiaj… a to wygląda na łatwiznę no i pychotę!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.