Najlepsze spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese jest jedną z ikon dzisiejszej pop-kultury i uchodzi za jedno z najromantyczniejszych dań na świecie. O pocałunku nad nitką makaronu marzy chyba każda dziewczynka, która oglądała ‘Zakochanego kundla’. A jeśli sama nie marzy sama z siebie, to media już zadbają o to by ją odpowiednio nakierować 😉 Dla nas to danie też jest wyjątkowe. Kiedy pierwszy raz przyjechałam w odwiedziny do Dawida (on mieszkał wtedy w Rzeszowie, na Podkarpaciu, ja w Słupsku, na Pomorzu), to właśnie spaghetti ugotował dla mnie na kolację pożegnalną.

Potem przez lata spaghetti bolognese nie jedliśmy, zachwyceni innymi smakami. Nieco odeszło w zapomnienie. Przejście na dietę bezglutenową sprawiło, że o makaronach praktycznie zapomnieliśmy i spaghetti bolognese nie gościlo na naszym stole już  w ogóle. Aż do niedawna. Ostatnio Dawid przygotował najlepsze spaghetti bolognese jakie kiedykolwiek jadłam. Chcesz się nauczyć?

Spaghetti bolognese

Wielu z Was pisało do nas, że najlepsze spaghetti jakie robiliście przygotowaliście na bazie wielozadaniowego sosu z mięsa mielonego. Zgadzam się z tym, że jest świetne ale gwarantuje, że nazwaliśmy ten przepis najlepsze spaghetti bolognese nie bez powodu! Podaliśmy je z makaronem kukurydzianym i było absolutnie idealne. Testowaliśmy ten przepis także z makaronem Barilli (bezglutenowym) i też pycha. Przekonaj się sam/sama, jakie to cudo!

Najlepsze spaghetti bolognese
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Najlepsze spaghetti bolognese jakie zjesz! O wyraźnym smaku, z pysznej wołowiny, podkreślone dodatkowo ziołami. Makaron kukurydziany możesz zastąpić dowolnym innym. Ważne natomiast, żeby przestrzegać proporcji i dodać mleko i oliwę! Dopiero to wydobywa pełnię smaku. Przepis na 4 porcje.
Autor:
Składniki
  • 300g wołowego mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów pelati albo w cząstkach
  • 1½ dużej cebuli lub 2 średnie
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • świeża ostra i słodka papryka chili, np. pepperoni
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • dużo świeżej bazylii
  • ½ szklanki oliwy
  • 4 czubate łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki mleka
  • 300g makaronu kukurydzianego
Przygotowanie
  1. Bardzo drobno pokrój cebulę, czilli i czosnek.
  2. Rozgrzej ¼ szklanki oliwy na patelni (wrzuć jedną cząstkę cebuli i kiedy będzie otoczona bąbelkami i zacznie skwierczeć oliwa ma dobrą temperaturę) i wrzuć całą cebulkę (czosnek i czilli dołączy później). Mieszaj cebulkę od czasu do czasu, nie sól jej (to włoski sekret fantatycznych warzyw)! Jeśli część cebulki osiądzie na brzegach patelni i się mocno zarumieni czy nawet lekko przypali (oby nie za bardzo 😉 ) - świetnie! Doda to jeszcze więcej smaku!
  3. Kiedy cebulka się zeszkli wrzuć mięso, czosnek i słodkie chili. Rozdrobnij dokładnie mięso łyżką i smaż aż nie będzie surowe. Posyp od góry kurkumą, cukrem, kminem solą i pieprzem. Po około minucie wymieszaj bardzo dokładnie i wlej pomidory. Zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu. Posmakuj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dolej oliwy tak, żeby było jej w daniu dosyć sporo.
  4. W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Kiedy uznasz, że sos jest pyszny, wyłącz gaz. Ułóż listki bazylii (pełną garść) na dłoni i drugą mocno uderz, jakbyś klaskał/klaskała. Ten klaps rozrywa strukturę liści i wydobywa moc wspaniałego aromatu na zewnątrz. Posyp sos bazylią.
  6. Nakładaj najpierw makaron, później sos i na końcu posyp startym parmezanem. Udekoruj każdą porcję listkami ze szczytu łodygi bazylii. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 727 Tłuszcze: 36,1g Nasycone: 8g Nienasycone: 28,1g Węglowodany: 68,5g Cukry: 8,1g Sód: 323mg Błonnik: 5,g Białka: 33,4g Cholesterol: 57,6g

Spaghetti bolognese

Jak widzisz, przygotowanie tego spaghetti wcale nie jest trudne. Przepis ten, mamy nadzieję, niewiele różni się od tego, z jakiego przygotowywałeś/przygotowywałaś swój sos do tej pory. Jednak cały sekret tkwi w przemyślanych szczegółach. Odrobina cukru wydobywa smak pomidorów i zwalcza ich niepotrzebną kwaśność. Kminek nie tylko ma za zadanie wydobyć walory smakowe sosu, ale także wspomóc proces trawienia. Kurkuma delikatnie tylko wpływa na smak, ma za to właściwości lecznicze i dlatego też gości w tym przepisie. Mleko łączy całość smaków, a oliwa nadaje daniu jedwabistość. Bazylia zaś dodaje daniu świeżości i lekkości. No i parmezan! Żadne włoskie danie nie byłoby w pełni włoskie gdyby nie dodatek parmezanu.

spaghetti bolognese

W przepisie podaliśmy jeden ze sposobów podawania tego dania. Taki też prezentujemy na zdjęciach – najpierw makaron, później sos, na końcu parmezan. Danie prezentuje się dzięki temu znakomicie i każdy ze smaków jest podkreślony.

Jest jeszcze jeden sposób podowania spaghetti bolognese – moim zdaniem bardziej autentyczny. Tak właśnie podawany był makaron za każdym razem, gdy jadłam go we włoskich domach. Otóż sosu stosuje się dużo mniej niż w wersji prezentowanej wyżej i zostawia się go na patelni. Powiedzmy, to, co my podajemy na jedną porcje używa się na dwie. Do takiej ilości sosu dodaje się na patelnię (wyłączoną) makaron i około 2 łyżki wody z jego gotowania. Do tego starty parmezan. Wszystko to sie ze sobą miesza. Sos oblepia wtedy makaron (co jeszcze wspiera dodana woda i stopiony parmezan). Tak przygotowane spaghetti serwuje się na talerz i dodatkowo lekko posypuje parmezanem. Niby to samo danie, a smakuje nieco inaczej. Zachęcamy do spróbowania obu wersji!

spaghetti bolognese

Podoba Ci się ten przepis? Może podzielisz go na Facebooku? Będziesz mógł/mogła go zawsze łatwo znaleźć, a dodatkowo zainspirujesz znajomych do gotowania pyszności!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.