Na ten przepis trafiłam przez przypadek szukając szybkiego sposobu na warstwę czekoladową do sernika brownie, które piekłam w Wielkanoc. O ile same muffinki serowe okazały się bardzo dobre, te proste i szybkie muffinki, któe upiekłam przez przypadek, pokochałam. Za ich prostotę wykonania, za to jak rosną w oczach, za to jak pachną i… za to jak smakują. Mają w sobie dość dużo mąki, więc raczej nie będą gościć u nas zbyt często, bo ograniczamy zboża, nawet te bezglutenowe, ale na pewno będą wyczekiwanym gościem.
- 1 szklanka nutelli
- 10 łyżek mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Żadnego ubijania białek, żadnego rozpuszczania masła, mieszania osobno składników sypkich i płynnych, nic. Po prostu wszystko razem, aż na jednolitą masę.
- Przełożyć masę do 12 foremek na muffinki. Ja używam silikonowych, więc nie muszę ich natłuszczać. Ty swoje przygotuj odpowiednio.
- Piec przez około 30 minut, aż wykałaczka po wbiciu i przytrzymaniu 5 sekund będzie sucha.

I jak? Muffinki już w piekarniku i cały dom zaczyna pachnieć?
Za przepis należą się podziękowania stronie Instructables gdyż tam właśnie znalazłam ten wspaniały przepis na Three Ingredients Nutella Brownies. Zdecydowanie, szybkie muffinki czekoladowe najszybciej znikają po podaniu na stół!