Tajska pasta curry – krok po kroku

Tajska pasta curry

Masz takie dni, kiedy w lodówce zostaje tylko parę produktów, które zdają się do siebie nie pasować, warzyw jest zbyt mało, by cokolwiek z nich zrobić, a na dodatek nie masz na nic ochoty? W chwilach takich jak ta z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju pasty curry! Ich smak łączy składniki, które w kuchni polskiej do siebie nie pasują, nadając im zupełnie nowy wyraz i smak! Dzisiaj zapraszamy na zapoznanie się z instrukcjami, jak krok po kroku przygotować tajską pastę curry.

Tajska pasta curry może wydawać się podobna do hinduskiej pasty curry. Poza oczywistymi różnicami smakowymi, gdyby obu past posmakować równocześnie, główną różnicą pomiędzy oboma pastami jest świeżość składników. Podczas gdy hinduska pasta curry opiera się na składnikach suchych, tajska pasta curry stworzona jest w dużej mierze ze składników świeżych. Do tego, ma bardziej cytrusowy posmak i przez to jest ‘świeższa’.

Tajska pasta curry - krok po kroku
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Tajska pasta curry jest nieco pracochłonna ale warta każdej spędzonej nad nią chwili! Stanowi ona idealną podstawę do wszelkiego rodzaju dań, od zup poprzez 'drugie dania' - zarówno wegeńskich, wegetariańskich jak i mięsnych.
Autor:
Składniki
  • 4 średnie czerwone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 cm galangalu lub imbiru
  • skórka z połowy limonki
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
  1. Z papryczek usuń pestki. Imbir,czosnek i cebulę obierz.
  2. Na suchej patelni upraż kolendrę i kminek przez około minuty, aż staną się aromatyczne.
  3. Wszystkie składniki pasty curry wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli nie masz blendera, możesz to zrobić ręcznie. Wówczas zacznij od sproszkowania twardych składników. Potem dodaj cebulę i czosnek, którą najlepiej zetrzeć na tarce i całość rozgniatać w moździeżu. Potem dodaj składniki mokre.
Wartości odżywcze
Kalorie: 108 Tłuszcze: 7.1g Nasycone: 1g Nienasycone: 6.1g Węglowodany: 11.7g Cukry: 3.2g Sód: 7.7g Błonnik: 2.3g Białka: 1.6g Cholesterol: 0g

Tajska pasta curry

Tajska pasta curry

Tajska curry pasta ta jest bardzo częstym gościem w naszej kuchni. Lubię przygotowywać jej trochę więcej i wykorzystywać do kilku dań. Z jej pomocą codzienne składniki nabierają niesamowitości.

Zapoznaj się z naszym przepisem na tajską zupę z soczewicą i potraktuj go jako jedną z wielu inspiracji na użycie pasty w swojej kuchni!

A jeśli podoba Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi na Facebooku. Dziękujemy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.