Tajska zupa z soczewicą

Tajska zupa z soczewica

Rozmawiałam ostatnio ze znajomą z Rumunii o popularności przepisów azjatyckich w Europie (mniejszej niż przepisów ‘lokalnych’) i zwróciła moją uwagę na to, że wiele osób widząc tak egzotyczny przepis zakłada, że jest on poza ich zasięgiem finansowym i – odpuszcza. Wydaje mi się, że w Polsce sprawa może mieć się podobnie. Ale wiesz co? Założenie, że przepisy takie jak ten są nie na Twoją kieszeń jest błędne! Owszem, jest w nich kilka składników o których możesz słyszeć pierwszy raz i których nigdy nie używałeś/nie używałaś, ale nie ma w tym żadnego wstydu. Całe życie się uczymy (dotyczy to niestety tylko garstki ludzi, ale to, że regularnie czytujesz naszego bloga wskazuje na to, że w niej jesteś) i poznawanie nowych smaków i przypraw to też część tego procesu.

Wpisuj więc na listę zakupów składniki, których nie znasz i następnym razem będąc w sklepie przekonaj się, że są na Twoją kieszeń. Nawet jeśli kosztują nieco więcej niż przyprawa obok – starczają na dużo dłużej, bo używa się ich niewielkie ilości a efekt jest piorunujący – jak w tym daniu: tajska zupa z soczewicą Ani, naszej nowej i wspaniałej kontrybutorki!

Tajska zupa z soczewicą jest autorstwa nie byle kogo, bo wcześniej już wspomnianej, długo wyczekiwanej i gotującej w absolutnie mistrzowski sposób – Ani, która na codzień jest asystentką szefa kuchni w wegańskiej restauracji w Luksemburgu. To, że Ania zgodziła się zostać kontrybutorem dla Kulinarnych Eurek bardzo wiele dla nas znaczy, gdyż to właśnie dzięki niej stawialiśmy nasze pierwsze zaawansowane kroki w kuchni pełnej warzyw – i tylko warzyw. Doświadczenie absolutnie pełne smaku, aromatu i przygody! I na takie Was dzisiaj zapraszamy!

Tajska zupa z soczewicą jest idealna na chłodniejsze popołudnia, pełna aromatu rozgrzewa i… napełnia szczęściem. Jeśli raz jej spróbujecie, zapewne będziecie do niej bardzo często wracać. Bo przecież zupa to niekoniecznie tylko rosół albo pomidorówka 🙂

Przygotowanie zupy to proces dwuetapowy – najpierw przygotowujemy tajską pastę curry, a z niej zaś zupę. Oczywiście pastę można wykorzystywać też do innych dań – zdaj się na swoją inwencję i eksperymentuj!

Tajska zupa z soczewica

Tajska zupa z soczewicą
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Tajska zupa z soczewicą to prawdziwy przysmak, który rozpieści niejedno podniebienie. Aromatyczna, o wyrazistym smaku a także przyjemna w teksturze dzięki malutkim kuleczkom soczewicy.
Autor:
Składniki
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • ¾ szklanki zółtej soczewicy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 średnie cebule
  • puszka mleka kokosowego
  • duża marchew
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry (którą najlepiej zrobić samemu z przepisu poniżej)
  • Pasta curry:
  • 4 średnie czerwone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 5cm galangalu lub imbiru
  • skórka z połowy limonki
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
  1. Przygotuj tajską pastę curry. Z papryczek usuń pestki. Imbir,czosnek i cebulę obierz. Wszystko wrzuć do blendera i zmiksuj na pastę. Jeśli nie masz blendera, możesz to zrobić ręcznie. Wówczas najlepiej cebulę i czosnek zetrzeć na tarce i całość rozgniatać w moździeżu.
  2. Gdy tajska pasta curry jest gotowa, pora zajać się zupą. Kroimy drobno cebulę i przysmażamy 2 minuty na oleju. Następnie dodajemy pastę curry i smażymy, często mieszając ok 3 - 4 minuty.
  3. Soczewicę myjemy w zimnej wodzie, marchew ścieramy na grubych oczkach a następnie oba składniki dodajemy do curry i cebuli.
  4. Wszystko mieszamy i wlewamy bulion i mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu 15 - 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  5. Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżą kolendrą i skropioną odrobiną soku z limonki.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 6 Kalorie: 398 Tłuszcze: 20.4g Nasycone: 16.1g Nienasycone: 4.3g Węglowodany: 44.2g Cukry: 4.9g Sód: 166.3g Błonnik: 7.4g Białka: 14.8g Cholesterol: 0g

Tajska zupa z soczewica

Wyślijmy Ani trochę miłości i powitajmy ją serdecznie dzieląc ten przepis z przyjaciółmi na Facebooku. Każdy przecież lubi być ciepło przyjęty!

Aniu, dziękujemy Ci bardzo za ten przepis i… czekamy na jeszcze! Jesteś wyjątkowym szefem kuchni, a Twoje dania są smakowite, inspirujące i nietuzinkowe. Jesteśmy wdzięczni, że dołączyłaś do Kulinarnych Eurek!

Tajska zupa z soczewica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.