Ciftlik tavasi, czyli niezapomniane tureckie śniadanie

ciftlik-tavasi-tureckie-sniadanie-tytul

Çiftlik Tavasi to danie naprawdę godne Kulinarnych Eurek! Na pierwszy rzut oka jest w najlepszym wypadku meh. I oto prawdziwa eureka! Moment, w którym wracasz do zmysłów i odkrywasz, że jesteś już w połowie swojej porcji! Niesamowite zastępstwo dla starej dobrej ale jednak wysłużonej jajecznicy. Co więcej, nadaje się na każdy posiłek! Śniadanie, lunch, obiad czy kolację!

UWAGA: Çiftlik jest uzależniający! Znam nieszczęśliwców, którzy po spróbowaniu go u nas na brunch wracali do domu i robili sobie Çiftlik na obiad i kolację tego samego dnia!

Jeśli mowa o uzależniających daniach, to hinduskie aloo gobi i japońskie donburi także muszą się znaleźć na liście dań jedzonych długie dni pod rząd i tych, za którymi się tęskni w momencie, kiedy tylko ostatni kęs zniknie z talerza i trzeba zwalczać nieprzemożoną potrzebę, by biec do kuchni i znów je przygotować.

Ale wróćmy do Çiftlik Tavasi, czyli naszego spojrzenia na idealne śniadanie tureckie.

Tureckie sniadanie

Ciftlik tavasi, czyli niezapomniane tureckie śniadanie
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Çiftlik Tavasi to idealne tureckie śniadanie, które napełni Cię energią i zadowoleniem wynikającym z dobrego smaku i nastroi pozytywnie na cały dzień!
Autor:
Składniki
  • 2 ostre papryki pokrojone w duże kawałki (najlepiej długie, wąskie, zielone lub żółte; pamiętaj, że większość ostrości w papryce znajduje się w pestkach - jeśli masz ochotę na mniej ostrą wersję - po prostu je usuń!)
  • 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę (np. z wczorajszego obiadu nadają się idealnie, o dziwo “wczorajsze” ziemniaki smakują w tym daniu najlepiej)
  • 2 łyżki masła i trochę oliwy z oliwek
  • 2 jajka (mogą być 3 jeśli czujesz się wyjątkowo głodny)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • opcjonalnie grubo posiekana natka pietruszki i ser feta
Przygotowanie
  1. Na patelnię na średnim ogniu wrzuć łyżkę masła i oliwę z oliwek, paprykę i ziemniaki. Dodatek oliwy zwiększa znacząco temperaturę dymienia co oznacza, że masło zacznie dużo wolniej brązowieć. Możesz to wykorzystywać w swoim gotowaniu niemal zawsze. Przypalone, zbrązowiałe masło może zepsuć smak każdej potrawy.
  2. Dokładnie odwrotnie jest z ziemniakami dlatego smaż je aż nabiorą ładnego ciemno złotego koloru. W tym momencie wbij 2 jajka i wymieszaj dokładnie z ziemniakami i papryką. Kiedy jajka zaczną się już ścinać dorzuć drugą łyżkę masła i wyłącz płomień pod patelnią. Ciepło pod patelnią i samej patelni wystarczy żeby ściąć je do końca i zapobiec ich nadmiernemu wysuszeniu. Wystarczy, że będziesz wszystko dokładnie mieszać, tak żeby masło się rozpuściło i równomiernie rozprowadziło w Twoim daniu. Kiedy jajka już się zetną do końca posyp całość obficie dwoma łyżkami słodkiej papryki. Tak, wiem, “suche” przyprawy nie smakują zbyt dobrze ale zaufaj nam - Çiftlik to wyjątek!
  3. Serwuj najlepiej z patelni dla rustykalnej autentyczności. Możesz podać Çiftlik posypując go również obficie grubo posiekaną natką pietruszki i grubo pokruszoną fetą - to kwestia indywidualnych preferencji.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 2 Kalorie: 365 Tłuszcze: 17.5g Nasycone: 9.1g Nienasycone: 8.4g Węglowodany: 43g Cukry: 3.6g Sód: 91.8mg Błonnik: 7.4g Białka: 12g Cholesterol: 216.5mg

Tureckie sniadanie

Do Çiftliku idealnie pasuje mój ulubiony napój na świecie czyli Ayran: zmieszaj gęsty jogurt naturalny pół na pół z wodą (albo ⅓ – ⅔ w dowolną stronę), dodaj szczyptę soli i pieprzy, wrzuć do środka kilka zmiażdżonych listków mięty (połóż je na dłoni i daj im porządnego “klapsa” drugą dłonią! Dzięki temu wydobędziesz mnóstwo aromatu!). Smacznego!

Tureckie sniadanie

Jak wynieść to tureckie śnidanie na następny poziom?

Jeśli masz dodatkowe 3 minuty zachęcam do wzięcia dania na następny poziom! Zanim pokroisz paprykę nabij ją grubszą stroną na widelec i opiecz na otwartym ogniu! Papryka będzie syczeć, strzelać, a nawet się palić, a skórka czernieć. Tak ma być! Oczywiście taka papryka będzie już miękka, wieć wrzuć ją dopiero jak ziemniaki nabiorą swego koloru, a zanim dodasz jajka. Smak, jaki cała procedura dodaje, nie ma sobie równych! W końcu otwarty ogień to jeden z najwięszkych nadchodzących trendów kulinarnych w 2016! Do nas dojdzie pewnie za jakieś dwa lata, ale jeśli Kulinarne Eureki i ich wspaniali czytelnicy mają coś do powiedzenia – sprawmy żeby trend ten dotarł i do Polski na czas!

Tureckie sniadanie

To tureckie śniadanie jemy – jak się pewnie domyślasz nie tylko w porze śniadaniowej. Idealne jest na szybki obiad, gdy w lodówce pustki, a także na rozgrzewający niedzielny lunch czy kolację w śrdku tygodnia, kiedy wracasz do domu po odświeżającym spacerze trochę zmarznięty/zmarznięta i chcesz się rozgrzać.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel go ze znajomymi na Facebooku? Mała zmiana w użyciu jajek i ziemniaków, a jaki efekt! Dziękujemy za każdy share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.