Çiftlik Tavasi to danie naprawdę godne Kulinarnych Eurek! Na pierwszy rzut oka jest w najlepszym wypadku meh. I oto prawdziwa eureka! Moment, w którym wracasz do zmysłów i odkrywasz, że jesteś już w połowie swojej porcji! Niesamowite zastępstwo dla starej dobrej ale jednak wysłużonej jajecznicy. Co więcej, nadaje się na każdy posiłek! Śniadanie, lunch, obiad czy kolację!
UWAGA: Çiftlik jest uzależniający! Znam nieszczęśliwców, którzy po spróbowaniu go u nas na brunch wracali do domu i robili sobie Çiftlik na obiad i kolację tego samego dnia!
Jeśli mowa o uzależniających daniach, to hinduskie aloo gobi i japońskie donburi także muszą się znaleźć na liście dań jedzonych długie dni pod rząd i tych, za którymi się tęskni w momencie, kiedy tylko ostatni kęs zniknie z talerza i trzeba zwalczać nieprzemożoną potrzebę, by biec do kuchni i znów je przygotować.
Ale wróćmy do Çiftlik Tavasi, czyli naszego spojrzenia na idealne śniadanie tureckie.
- 2 ostre papryki pokrojone w duże kawałki (najlepiej długie, wąskie, zielone lub żółte; pamiętaj, że większość ostrości w papryce znajduje się w pestkach - jeśli masz ochotę na mniej ostrą wersję - po prostu je usuń!)
- 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę (np. z wczorajszego obiadu nadają się idealnie, o dziwo “wczorajsze” ziemniaki smakują w tym daniu najlepiej)
- 2 łyżki masła i trochę oliwy z oliwek
- 2 jajka (mogą być 3 jeśli czujesz się wyjątkowo głodny)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- opcjonalnie grubo posiekana natka pietruszki i ser feta
- Na patelnię na średnim ogniu wrzuć łyżkę masła i oliwę z oliwek, paprykę i ziemniaki. Dodatek oliwy zwiększa znacząco temperaturę dymienia co oznacza, że masło zacznie dużo wolniej brązowieć. Możesz to wykorzystywać w swoim gotowaniu niemal zawsze. Przypalone, zbrązowiałe masło może zepsuć smak każdej potrawy.
- Dokładnie odwrotnie jest z ziemniakami dlatego smaż je aż nabiorą ładnego ciemno złotego koloru. W tym momencie wbij 2 jajka i wymieszaj dokładnie z ziemniakami i papryką. Kiedy jajka zaczną się już ścinać dorzuć drugą łyżkę masła i wyłącz płomień pod patelnią. Ciepło pod patelnią i samej patelni wystarczy żeby ściąć je do końca i zapobiec ich nadmiernemu wysuszeniu. Wystarczy, że będziesz wszystko dokładnie mieszać, tak żeby masło się rozpuściło i równomiernie rozprowadziło w Twoim daniu. Kiedy jajka już się zetną do końca posyp całość obficie dwoma łyżkami słodkiej papryki. Tak, wiem, “suche” przyprawy nie smakują zbyt dobrze ale zaufaj nam - Çiftlik to wyjątek!
- Serwuj najlepiej z patelni dla rustykalnej autentyczności. Możesz podać Çiftlik posypując go również obficie grubo posiekaną natką pietruszki i grubo pokruszoną fetą - to kwestia indywidualnych preferencji.

Do Çiftliku idealnie pasuje mój ulubiony napój na świecie czyli Ayran: zmieszaj gęsty jogurt naturalny pół na pół z wodą (albo ⅓ – ⅔ w dowolną stronę), dodaj szczyptę soli i pieprzy, wrzuć do środka kilka zmiażdżonych listków mięty (połóż je na dłoni i daj im porządnego “klapsa” drugą dłonią! Dzięki temu wydobędziesz mnóstwo aromatu!). Smacznego!
Jak wynieść to tureckie śnidanie na następny poziom?
Jeśli masz dodatkowe 3 minuty zachęcam do wzięcia dania na następny poziom! Zanim pokroisz paprykę nabij ją grubszą stroną na widelec i opiecz na otwartym ogniu! Papryka będzie syczeć, strzelać, a nawet się palić, a skórka czernieć. Tak ma być! Oczywiście taka papryka będzie już miękka, wieć wrzuć ją dopiero jak ziemniaki nabiorą swego koloru, a zanim dodasz jajka. Smak, jaki cała procedura dodaje, nie ma sobie równych! W końcu otwarty ogień to jeden z najwięszkych nadchodzących trendów kulinarnych w 2016! Do nas dojdzie pewnie za jakieś dwa lata, ale jeśli Kulinarne Eureki i ich wspaniali czytelnicy mają coś do powiedzenia – sprawmy żeby trend ten dotarł i do Polski na czas!
To tureckie śniadanie jemy – jak się pewnie domyślasz nie tylko w porze śniadaniowej. Idealne jest na szybki obiad, gdy w lodówce pustki, a także na rozgrzewający niedzielny lunch czy kolację w śrdku tygodnia, kiedy wracasz do domu po odświeżającym spacerze trochę zmarznięty/zmarznięta i chcesz się rozgrzać.
Podoba Ci się ten przepis? Podziel go ze znajomymi na Facebooku? Mała zmiana w użyciu jajek i ziemniaków, a jaki efekt! Dziękujemy za każdy share.