Idealny wielozadaniowy sos z mięsa mielonego

Sos z mięsa mielonego

Dziś podzielę się z Wami przepisem Dawida na idealne mięso mielone, który u-wiel-biam. Przez kolejne dni zamieszczać będę kolejne odsłony dań bazujących na tej idealnej mieszance mięsności i smaku. Jako że gotowe już mięso może stać w lodówce do trzech dni, niewielkim nakładem czasu można wyczarować prawdziwe cuda.


Idealny wielozadaniowy sos z mięsa mielonego
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Ten sos z mięsa mielonego jest bajecznie prosty w wykonaniu, jednak efekt zależy od Twojej dbałości o szczegóły i chęci przestrzegania przepisu. Kojarzysz, że często na polskich stołach gości mięso mielone, które jest szare? No cóż, my takim gardzimy 😉 By wydobyć prawdziwy smak mięsa mielonego, trzeba poświęcić mu trochę czasu i miłości. Oto, jak to zrobić.
Autor:
Składniki
  • 400g wołowego mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 2 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-4 ząbków czosnku, zmiażdżonych lub drobno posiekanych
  • 1 puszka dobrych włoskich pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia
Przygotowanie
  1. Wszystkie sypkie przyprawy (czyli poza czosnkiem) wymieszaj w miseczce.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i gdy zacznie leciutko dymić, wrzuć mięso. Jeśli jest zbite w większą całość, rozdrobnij je. Gdy piszę ten przepis, jesteśmy akurat w Polsce i z przykrością zauważyliśmy, że mięsa mają tendencję zawierać bardzo dużo wody. Jeśli tak jest i w Twoim przypadku, wodę odparuj. A teraz najważniejsze! Smaż dalej aż do uzyskania koloru. Mięso ma być zabrązowione, smakowite, kusić a nie odrzucać. I to zanim dodamy przyprawy! Zostaw je na patelni chwilę dłużej niż zrobiłabyś/zrobiłbyś to normalnie i obserwuj, jak ze smutno-szarego staje się pełne aromatu, koloru i smaku.
  3. Tak przygotowane mięso posyp mieszanką przypraw i pozwól jej się chwilę nasycić wilgocią mięsa nim zaczniesz mieszać. Jest to około 30 do 90 sekund. Dodaj czosnek i wymieszaj. Przesmaż jeszcze chwileczkę.
  4. Dodaj pomidory i jeśli tego wymagają, rozdrobnij je już na patelni. Te dobre poddadzą Ci się z łatwością. Smaż jeszcze kilka minut aż pomidory przestaną smakować jak surowe i całość nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. W razie potrzeby lekko dosól. Proste, prawda?
Wartości odżywcze
Kalorie: 213 Tłuszcze: 8.6g Nasycone: 3g Nienasycone: 5.6g Trans: 0g Węglowodany: 8.9g Cukry: 4.8g Sód: 1006.9mg Błonnik: 2.8g Białka: 30.1g Cholesterol: 84mg

mięso-mielone

A oto co możesz zrobić z taką bazą mięsną (linki będę dodawać sukcesywnie, gdyż właśnie odkryłam, że do niektórych dań nie mam zdjęć, gdyż tak nam smakowały, że odwołaliśmy sesję!)

  1. Ziemniaki w mundurkach z idealnym sosem z mięsa mielonego
  2. Szybka (i trochę niegrzeczna) przekąska z idealnym sosem z mięsa mielonego
  3. Meksykańskie soft tacos + upgradowany sos z mięsa mielonego
  4. Risotto tradycyjne z idealnym sosem z mięsa mielonego
  5. Risotto meksykańskie z idealnym sosem z mięsa mielonego

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.