Zupa krem z jarmużu

Zupa krem z jarmuzu

Zupa krem z jarmużu to danie, jakie podczas kolacji sylwestrowej podzieliło biesiadników na dwie – równie przekonane o swoich racjach – frakcje. Frakcje mężczyzn, która zupą się całkowicie zajadała i prosiła o dokładki. Oraz frakcję kobiet, która – przez grzeczność – nie pluła. Ja, choć sama gotowałam tę zupę, należałam do drugiej z frakcji.

Dlaczego więc przepis na zupę krem z jarmużu znajduje się na blogu? Z trzech powodów:

  1. Po pierwsze, ci, dla których jest pyszny, uznają go za bardzo pyszny, a takie dania nie mogą przejść niezauważone
  2. Po drugie, jarmuż jest jednym z super foodów, takim prawdziwym, a nie takim, jakie dostało etykietkę ultrazdrowego przez przypadek (niedługo więcej na ten temat)
  3. Po trzecie, ciekawa jestem, czy u Was będzie podobnie! Panowie, czy Wam smakuje? Panie, co Wy na to?

Zupa krem z jarmużu ma jeszcze jedną zaletę – jest mega prosta w przygotowaniu i prezentuje się po prostu przewspaniale. Zobacz sam/sama!

Zupa krem z jarmuzu

Poniższy przepis zainspirowany jest publikacją w Good Food (6/2015). Wystarcza on na 4 duże porcje lub do 10 malutkich.

Zupa krem z jarmużu
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Zupa krem z jarmużu to istna bomba odżywcza! Połączenie jarmużu, jabłek, marchwi i cebuli to nie tylko świetne źródło witamin i mikroelementów ale także niecodzienny smak, który zazchwyca szczególnie mężczyzn!
Składniki
  • 400g świeżego zielonego jarmużu
  • 2 jabłka szare renety
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 500ml wody
  • garść pekanów (orzechy)
  • 2 garści chipsów jabłkowych (my kupiliśmy w Lidlu - uwaga! Mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Nasza paczka była ok)
Przygotowanie
  1. Do dużego garnka wlej wodę. Zacznij ją gotować. W tym czasie grubo i szybko pokrój 2 cebule, wszystkie jabłka i to co masz pokrojone wrzucaj do wody. Nie przejmuj się kształtem warzyw, gdyż i tak będziemy je blendować.
  2. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dwie marchewki i także dodaj do garnka. Wszystko dopraw octem jabłkowym. Gotuj około 10-15 minut. Będziesz mieć wrażenie, że wody jest zdecydowanie za mało. Postaraj się składniki lekko podtopić, a jeśli to nic nie da, dodaj jeszcze pół szklanki wody. W trakcie gotowania wszystko zmięknie i puści soki, więc 'poziom wody' się wyrówna.
  3. W tym samym czasie umyj jarmuż i pokrój na dość duże paski. On także będzie blendowany więc nie trać na ten proces więcej czasu niż minimalna wymagana ilość.
  4. Po około 10-15 minutach gotowania dodaj jarmuż. Postaraj się 'strategicznie' umieścić go pod tym, co się już ugotowało, żeby szybciej zmiękł. Gotuj około 3-5 minut. Wyłącz.
  5. Gdy zupa lekko ostygnie przelej ją do blendera. Mi blendowanie zajęło całkiem sporo czasu i pomimo iż mam duży blender musiałam to robić na 3 raty, żeby dostać konsystencję o jaką mi chodziło. Warto jednak się troszkę z tym pobawić.
  6. W trakcie, kiedy się blenduje, posiekaj orzeszki i upraż je na suchej patelni.
  7. Podawaj w następujący sposób: Zupę wlej do miseczek, posyp od góry solidną porcją pekanów, od boku przyozdób chipsami jabłkowymi. Chipsy podaj także osobno, w miseczce, dla fanów połączenia delikatnej zupy i chrupkiego słodkiego jabłka.

Zupa krem z jarmuzu

Zwróć uwagę, że nigdzie nie solę ani nie pieprzę zupy. Nie dodaję też cukru. Cytując Dawida: Zupa jest najlepsza bazując na naturalnych składnikach. Jakiekolwiek dodatki zaburzają jej równowagę i rujnują smak. Mi dodatki smakowe nie pomogły się nią cieszyć, więc trzymajmy się tej zasady: nie dodajemy soli, pieprzu ani cukru.

Zupa krem z jarmuzu

Porcja takiej zupy jest napakowana witaminami przekraczając wszelkie wyobrażenia 🙂 Zupa krem z jarmużu to nie tylko kopalnia minerałów i witamin – jarmuż, ale także jabłka, cebula i marchewka. Jedna jej porcja zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na minerały i witaminy w sposób, z jakim innym daniom trudno konkurować. A do tego – zawiera bardzo niewiele kalorii.

Jesteśmy bardzo ciekawi, czy posmakuje Wam ten krem, czy podobnie jak my – nie będziecie mogli dowierzać w swoje nawzajem reakcje na niego. Dacie znać?

 

Podoba Ci się ten przepis? Jak zwykle proponujemy, byś podzielił/podzieliła się nim ze znajomymi na Facebooku. Ich zainspirujesz, a nam pomożesz rosnać. Dziękujemy!

One thought on “Zupa krem z jarmużu

  1. Według mnie jeśli zupa jest dobrze doprawiona to będzie dobra. Nie robiłam jeszcze nigdy zupy z jabłkami, ale wracając do poprzedniej myśli, wcale nie wykluczam, że kiedyś takiej nie popełnię. Dobrym składnikiem, który zauważyłam, i który na pewno zupę uczynił wyrazistą w smaku jest ocet winny. Z pewnością nie pominełabym tego składnika.

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.