Zupa pomidorowa z pieczonym bakłażanem

Zupa pomidorowa z pieczonym bakłażanem

Są takie dni, kiedy w lodówce pusto a odległość do sklepu wydaje się nie do pokonania. Co zrobić, gdy głodni przyjaciele pukają do drzwi? Jak to co? Pobuszować po szafkach i znaleźć produkty na nic jak pomidorówkę. Tylko że zrobimy ją nieco inaczej. Tak, by zamiast sycić, zachwycała!

Zupa pomidorowa z pieczonym bakłażanem to jedno z moich ulubionych dań z kategorii szybkie, inspirowane kuchnią polską i pyszne. Jest bardzo prosta jednak dodatek parmezanu i bakłażana sprawiają, że inne pomidorówki jej nierówne.

Ja jestem zwolenniczką lekkich zup, dlatego swoją gotuję na wodzie. Nie używam nawet kostki rosołowej, gdyż wiem, że dzięki wysokiej jakości składników będzie ona pełna smaku.

Zupa pomidorowa z pieczonym bakłażanem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Jestem zwolenniczką lekkich zup, dlatego swoją gotuję na wodzie. Nie używam nawet kostki rosołowej, gdyż wiem, że dzięki wysokiej jakości składników będzie ona pełna smaku.
Składniki
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 puszka włoskich pomidorów pelati
  • porcja ryżu pełnoziarnistego (różne proporcje w zależności od tego, jakiego użyjesz)
  • skórka z parmezanu (opcjonalnie)
  • 1 marchew, pokrojona w krążki (opcjonalnie)
  • cukier i sól do smaku
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Po pierwsze: sprawdź w jaki sposób przygotowuje się Twój ryż pełnoziarnisty. Niektóre wymagają moczenia w wodzie nawet do pół godziny, upewnij się więc, że zajmiesz się tym w odpowiednim czasie.
  2. Teraz pora na bakłażana. Wstaw piekarnik na 180-200 stopni a blachę lekko posmaruj oliwą. Umytego pokrój w plastry około 5-7mm grubości wszerz. Powstaną sprężyste kręgi.
  3. Pamiętam jeszcze z Polski zalecenia, by umytego bakłażana osolić i pozostawić na pół godziny. Podobno wyciąga to z niego goryczkę. Gordon Ramsay podobny proces stosuje, by bakłażan nie wciągał tłuszczy. Bałkańskie bakłażany są tak wspaniałe, że ja ten krok całkowicie pomijam. Jeśli jednak wiesz z doświadczenia, że bakłażan, który kupiłeś/kupiłaś może być gorzkawy, oprósz go solą i odstaw na 30 minut, po czym opłucz i osusz papierem kuchennym.
  4. Gdy bakłażan będzie gotowy do pieczenia, ułóż jego plastry obok siebie na blasze i lekko osól. Piecz aż do skutku. Gdy zauważysz, że plastry nabierają kolorku, przełóż je na drugą stronę. Gotowy będzie miękki i ładnie zakolorowany.
  5. Zupę zaczynam więc od zagotowania wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy tylko mam skórkę z parmezanu, zawsze ląduje ona w mojej zupie, gdyż nadaje jej niesamowity aromat i aksamitną strukturę. Jeśli chcesz dodać marchewkę, wkrój ją teraz.
  6. Gdy woda się zagotuje, dodaj pomidory. Całość gotuj razem około 10 minut, tak, by była pełna smaku. Jeśli używasz pomidorów pelati polskiej firmy, dodaj około łyżeczki cukru, żeby złamać ich kwaśność. Przy pomidorach włoskich cukier jest opcjonalny.
  7. Gdy zupa jest już smaczna, dodaj do niej ryż i gotuj aż będzie al dente. Nie rozgotowuj go na papę. Nie jest wtedy ani smaczny, ani zdrowy. Gdy ryż zmięknie, posmakuj zupę i dopraw w zależności od potrzeb.
  8. Do talerzy lub miseczek nalej porcję zupy. Na niej ułóż plastry bakłażana. Możesz posypać pietruszką dla podniesienia walorów smakowych i prezentacji. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 223 Tłuszcze: 0.8g Nasycone: 0.2g Nienasycone: 0.6g Węglowodany: 49.8g Cukry: 6g Sód: 1824.2mg Błonnik: 5.2g Białka: 6g Cholesterol: 0mg

Zupa pomidorowa z pieczonym bakłażanem

Zupa pomidorowa z pieczonym bakłażanem

Zupa pomidorowa z pieczonym bakłażanem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.