Przepyszna zupa z batatów i masła orzechowego

Zupa z batatow

Zupa z batatów (słodkich ziemniaków) i masła orzechowego to prawdziwy przysmak, pełen energii, aromatu i smaku daleko wykraczającego poza jej składniki. Jest to jedno z tych dań, które ja robię z ciekawości, zafascynowana nieadekwatnością składników do dania końcowego i spodziewając się prawdziwej magii albo czegoś naprawdę okropnego, Dawid zaś je z zachwytem dopytując się wciąż z niedowierzaniem, czy wymienione przeze mnie składniki to naprawdę wszystko, co do zupy dałam. I – co uwielbiam – zachwycony opowiada o niej wszystkim na swojej drodze.

Danie to ma w sobie także coś poza swoim smakiem i rozgrzewającą otulistością, co ja uwielbiam. Zgniatanie przypraw na pastę w moździerzu. Jest to zdecydowanie moje ulubione zajęcie w kuchni ostatnimi czasy i nie mogę się nim nacieszyć już ponad pół roku.

zupa z batatów

Przepyszna zupa z batatów i masła orzechowego
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Zupa z batatów i masła orzechowego jest tak pożywna, że już jeden talerz syci i uszczęśliwia. A trochę szkoda, bo chciałoby się dolewkę 😉
Składniki
  • Na pastę curry:
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 3 suszone papryczki chili, połowa pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka galangalu
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndy
  • 1 łyżka oleju
  • Na zupę:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka posiekanej cebuli (z około 1 dużej cebuli)
  • 1 duży batat lub 2 średnie (duży czyli 2 razy większy od zwykłego dużego ziemniaka)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka lub po prostu wody
  • ⅓ szklanki naturalnego masła orzechowego
  • 3 łyżki świeżej kolendry, a także dodatkowa do przybrania
  • sól i sok z limonki do smaku
  • ⅛ łyżeczki cayenne (opcjonalnie )
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od przygotowania pasty curry.
  2. Ziarna kolendry i kuminu tostujemy na suchej patelni przez około 1-2 aż staną się aromatyczne. Ucieramy je w moździeżu na w miarę gładką masę. Dodajemy sól i suche papryczki (można zastąpić chili w proszku lub płatkami chili) i ucieramy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, ucieramy. Dodajemy obie pasty i olej i mieszamy. Pasta gotowa, a dom pachnie nieziemsko!
  3. Przygotowujemy warzywa. Batata obieramy, myjemy i kroimy w około 1,5cm kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy drobno.
  4. Ogrzewamy patelnię z łyżką oleju i dajemy do niej pastę curry. Smażymy około minutę aż stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i dodajemy cebulę. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy batata. Zalewamy mleczkiem kokosowym i bulionem/wodą. Gotujemy aż bataty zmiękną.
  5. Gdy bataty są miękkie, nie papczaste, miękkie, dodajemy masło orzechowe. Ilość podana w przepisie to sugestia, można ją zwiększyć. Mieszamy tak, by się rozpuściło i połączyło z zupą. Danie jest gotowe.
  6. Podajemy posypane świeżą natką kolendry i skropione sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 464 Tłuszcze: 39,8g Nasycone: 21,6g Nienasycone: 18,2g Węglowodany: 25,2g Cukry: 7,8g Sód: 1236,2mg Błonnik: 5,1g Białka: 9g Cholesterol: 0g

zupa z batatow

Jak widzisz, zupa z batatów i masła orzechowego pełna jest zdrowia. Zawiera nie tylko błonnik, ale także tak dla nas ważne żelazo i wapń, Dodatkowo, jeden talerz sprawia, że nie musisz się już martwić o witaminę C. A to tylko niektóre z jej dobrodziejstw.

zupa z batatów

Wyjaśnię jeszcze, w jaki sposób NIE gotujemy tej zupy. Nie gotujemy jej pominając składniki, których nie znamy, czyli potencjalnie pastę z ganagalu i pastę z tamaryndy. Zamiast tego zapisujemy je na karteczce i kupujemy przy najbliższej okazji w hipermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością.

Ewentualnie, jeśli nigdzie nie możesz znaleźć pasty z tamaryndy możesz zastąpić ją podwójną ilością pasty zrobionej 1:1 z brązowego cukru i soku z limonki. Ale na galangal jeszcze hacka nie mam. Trzeba kupić.

zupa z batatów

Z zupą tą wiąże się pewna zabawna historia. Dawid i ja jesteśmy znani w okolicznym sklepie z niecodziennych zakupów jakie robimy. Co w nich niecodziennego niebardzo wiem, ale panie są w stanie po paragonie rozpoznać, że zakupy robiliśmy my. Zdarzało się, że oddawały nam jakiś zapomniany z kasy produkt, który kupiliśmy poprzednim razem, a którego brak przeoczyliśmy, wnioskując po zakupionych towarach kto był ich nabywcą. Któregoś razu szukaliśmy w naszym sklepiku masła orzechowego do tego przepisu właśnie. Pani zapytała nas po co nam takie dziwactwo jak masło orzechowe. Jej mina, gdy usłyszała, że do zupy, była po prostu bezcenna 🙂

A co na deser? No jak to co? Sernik brownie! Sprawdzony, obfotografowany i uwielbiany przez Czytelników i autorów bloga. Potencjalnie winny niedopinających się spodni u znacznej części społeczeństwa polskiego 😉

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel go na swoim Facebooku. Nie tylko będziesz mieć go zawsze pod ręką, ale i zainspirujesz znajomym a nam pomożesz rozwijać bloga. Dziękujemy :*

One thought on “Przepyszna zupa z batatów i masła orzechowego

  1. O jejku! Czemu ja was dopiero teraz odkryłam! Świetne pomysły, przejrzyste przepisy, które można sobie zgrabnie wydrukować – cud, miód i orzeszki 🙂 Lecę oglądać pozostałe przysmaki, a potem daje nura do kuchni 🙂

    Pozdrawiam ciepło 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.